Passepartout Online kasteelconcerten: Beethoven & the Romantic in Gelderland

16 december 2020 | 12.00 uur | Huize Kolthoorn, Heerde
Deel dit bericht:

Afgelopen augustus had ons jaarlijkse fortepiano festival, zoals gebruikelijk met een groot aantal musici uit het buitenland, moeten plaatsvinden op Kasteel Hackfort en diverse andere kastelen en buitenplaatsen in Gelderland. Als gevolg van de pandemie ging dit niet door.

Vervolgens programmeerden wij vanaf half oktober met een beperkt publiek en uitsluitend in Nederland wonende musici in enkele Gelderse kastelen en buitenplaatsen, zoals Kasteel De Cannenburch. Bij iedere wijziging van de Corona-maatregelen moesten wij echter onze planing weer volledig herzien.

Sommige concerten konden nog met een beperkt publiek worden uitgevoerd, maar in ieder geval hebben wij alle geprogrammeerde concerten laten realiseren. Deze zijn professioneel opgenomen en u kunt er nu dan toch van genieten. De concerten komen in het online-gedeelte van ons festival vanaf 16 december 2020 beschikbaar, waarbij ook steeds een kasteel of buitenplaats in het zonnetje wordt gezet. Naar verwachting – er moeten rond de kerstdagen nog enkele worden opgenomen – zullen in totaal 18 ‘virtuele kasteelconcerten’ online komen.

Beethoven gespeeld op instrumenten uit zijn tijd

De concerten worden uitgevoerd op originele fortepiano’s uit Beethoven’s tijd (Museum Geelvinck):
– Matthåus Heilmann, Mainz, ca. 1780-1790
– André Stein, Wenen, ca. 1803
– Joseph Dohnal, Wenen, ca. 1830 (Sweelinck Coll.)
– Conrad Graf, Wenen, ca. 1836
En tevens wordt gespeeld op een klavichord:
– Johann Christian Meerbach, Gotha, ca. 1800
En voor een eigentijds werk uit Korea wordt gebruik gemaakt van een moderne concertvleugel van Carl Bechstein uit Berlijn, ca. 1890 (particuliere bruikleen).
Daarnaast hoort u onder meer een viool gebouwd door Willem Cornelis van der Sijde in Amsterdam, 1691 (Coll. NMF).

Inspirerende concerten

Het thema ‘Beethoven en de Romantiek’ staat in deze 10e editie van het Geelvinck Festival ‘Early Piano’ centraal.
Hier leest u er meer over.(kijk onder ‘Lees meer’).

Wij zijn blij, dat wij uit het fantastische aanbod in Nederland van op deze instrumenten gespecialiseerde musici hebben kunnen laten spelen. De concertprogramma’s zijn heel gevarieerd. U vindt deze hier.
De musici geven steeds zelf een korte inleiding over de stukken, die zij gaan spelen. Die uitleg is boeiend en vaak heel verrassend.

Geldersche kastelen en buitenplaatsen

In negen Gelderse kastelen en buitenplaatsen vertellen de beheerders en conservatoren over deze fraaie historische plekken met al hun geschiedenis. Dit zijn de kastelen en buitenplaatsen van Geldersch Landschap & Kasteelen, alsmede Kasteel Hackfort (Natuurmonumenten) en de buitenplaats Kolthoorn (Museum Geelvinck).

Twee van deze verhalen vertellen over geschiedenissen van zwarte Afrikanen. Deze zijn eveneens in het kader van Sporen van Slavernij in Gelderland. Het vormt een opmaat voor het project ‘Beethoven is Black‘, dat in januari 2021 gerealiseerd zal worden.

Uiteindelijk werden vanwege de Corona-maatregelen de concerten zelf alle opgenomen in het Grote Atelier van de buitenplaats Kolthoorn. Voordeel is wel, dat deze zaal een geweldige akoestiek heeft, die past bij de instrumenten waarop gespeeld wordt.

Geniet online van de kasteelconcerten

Om kwaliteit te garanderen, gebruiken wij het videoplatform Vimeo. U scrolt naar beneden en klikt op de korte promo-video, die u onderaan de Engelse tekst hieronder vindt. Daarna kunt u op ‘rent video’ klikken en u komt op de betreffende pagina van Vimeo. Het wijst zich dan vanzelf.

Voor het passepartout voor alle onlineconcerten van ons Gelderse festival 2020 betaalt u slechts € 95. Vanaf 16 december (Beethoven’s vermoedelijke verjaardag) komen er iedere paar dagen nieuwe concertafleveringen online. Met een passepartout ontvangt u hiervan per e-mail steeds bericht. Naar verwachting – drie concerten moeten nog rond de kerstdagen worden opgenomen – krijgt u uiteindelijk 18 concertafleveringen. U betaalt dus minder dan € 5,30 per online kasteelconcert!

U hoeft niet direct te kijken: de videopodcast blijft 30 dagen online. U kunt gedurende die tijd de video’s van alle concerten zo vaak u wilt bekijken.

Met dank aan:

Dit festival kwam tot stand met medewerking van Geldersch Landschap & Kasteelen, Natuurmonumenten en Museum Geelvinck, alsmede financiële steun van de Provincie Gelderland, Fonds voor Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds21.
Videorealisatie: Research & Management for the Arts (rmArts), Lockley & Co. en Michel Agterberg Video Producties


english

From December 2020, we will take a trip around the beautiful Dutch region of Gelderland to experience Beethoven and the romantic period. This will offer the chance to hear Beethoven’s music as his contemporaries would have heard it, on original early pianos while virtually visiting fantastic historical locations such as the many castles of this region.
Locatie

Huize Kolthoorn

De Gelderse villa Huize Kolthoorn in de gelijknamige buurtschap, werd in 1880 op een steenworp van de grote en veel oudere boerderij van het landgoed gebouwd. Indertijd omvatte het landgoed - gelegen tussen de IJssel en de Noord-Veluwe - eveneens het aanpalende bos- en heidegebied (nu Landgoed Boshoven). Het landgoed werd in 1899 aangekocht door de gevierde kunstschilder Jan L. Kleintjes (1872-1955) en zijn vrouw Hedwig Kleintjes - van Osselen (1871-1936), dochter van de bekende kinderboekenschrijfster, Berta van Osselen - van Delden (1847-1936) en zelf ook kunstenares. Kolthoorn groeide in die jaren uit tot een centrum waar kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten.

Lees verder
Kamperweg 23
8181 CS Heerde