Winteravonden aan de Amstel: Dansen aan de oever van de Lethe, met o.a. Alexei Lubimov piano

11 december 2016 | 20.15 uur | Hermitage aan de Amstel, Amsterdam

Dansen aan de oever van de Lethe

Alexei Lubimov is al zijn hele carrière een groot voorvechter van nieuwe muziek. In de Sovjettijd werd hij daarvoor zwaar gestraft en mocht hij jarenlang niet in het buitenland optreden. Op zondag 11 december laat hij het Nederlandse publiek kennis maken met de nu in Rusland erg bekende en geliefde muziek van Vladimir Martynov en Pavel Karmanov. Daarnaast speelt Lubimov werken van Simeon ten Holt, waarvan hij de grote promotor in Rusland is.

Niet alleen nieuwe muziek is Lubimov’s passie; hij heeft ook een grote liefde voor historische instrumenten, die hij als pianodocent in Moskou aan Olga Pashchenko heeft overgebracht. Olga speelt dinsdag 13 december een pianorecital met Alexander Melnikov vierhandig – op een fortepiano.

 

Alexei Lubimov in de Geelvinck Salon en het Fortepiano Festival 2017

Alexei lubimov heeft toegezegd bij zijn eerstvolgende bezoek aan Nederland, op zondag 26 maart, een pianorecital te willen geven in de Geelvinck Salon in het Cromhouthuis,

In oktober 2017 zal hij deel nemen aan het 7de Geelvinck Fortepiano Festival.

 

Uitvoerenden:

Alexei Lubimov, piano

Dudok Kwartet

  • Judith van Driel, viool
  • Marleen Wester, viool
  • Lotte de Vries, altviool
  • David Faber, cello

 

Programma:

Pavel Karmanov (1970)                    QuaREtet voor strijkkwartet

Simeon ten Holt (1923 – 2012)         Soloduiveldans IV voor piano

//////////////       Pauze       //////////////

Vladimir Martynov (1946)                 Dansen aan de Oever voor piano

                                                         Beatitudes voor strijkkwartet

Pavel Karmanov (1970)                   Forellen-Quintet voor piano en strijkkwartet

 

Over de titel ‘Dansen aan de oevers van de Lethe’

In de Griekse mythologie is de Lethe (Gr. lèthè, ληθη, “vergetelheid”) een van de vijf rivieren in de onderwereld, waaruit de doden drinken om hun aardse leven te vergeten.

De Lethe stroomde rond de grot van Hypnos en kronkelde verder door de onderwereld. Lethe was ook de naam van de godin van de vergetelheid.

Ook in Dantes Goddelijke komedie komt de Lethe voor. Hier is ze een rivier in het aardse paradijs, waaruit de berouwvolle zielen drinken om hun zonden te vergeten, alvorens ten hemel te stijgen. In John Milton’s Het Verloren Paradijs wordt de Lethe als volgt omschreven: “De stroom van de vergetelheid heeft daar haar waterig labyrint; wie ervan drinkt, vergeet meteen al wat hij is geweest, vergeet vreugde en leed, genot en pijn”.

De rivier de Lethe speelt ook een rol in bepaalde klassieke theologische filosofieën. De zielen van overledenen zouden van de rivier de Lethe moeten drinken voor zij opnieuw kunnen incarneren. (Italiaans: In Carne; Opnieuw in het vlees gaan). In De Republiek van Plato wordt verhaald over de vlakte van Lethe, waardoor de rivier de Ameless (de onverschilligheid) stroomt. In andere filosofieën bestond er naast de Lethe nog een tweede rivier, de Mnemosyne: degene die van die rivier drinkt zal zich juist alles herinneren en alwetend worden. Men kreeg na de dood de keus om te drinken van de Lethe of van de Mnemosyne.

Plato: “zij die daarvoor niet beschermd werden door kennis, dronken meer dan de maat” (bron: Wikipedia)



Locatie

Hermitage aan de Amstel

Hermitage Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Sinds de 17de eeuw vormden de gebouwen van de Amstelhof aan de Nieuwe Herengracht, Nieuwe Keizersgracht en Amstel een onderdak voor bejaarden. Het geheel gerenoveerde museum werd op 19 juni 2009 officieel geopend door toenmalig koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev en op 20 juni opengesteld voor het publiek. Vanaf het begin was de Hermitage een druk bezochte bestemming. Al na ruim een jaar werd, op 15 augustus 2010, de miljoenste bezoeker geregistreerd, waarmee het een van de topattracties van Amsterdam is geworden. Van 2004 tot 2011 was Ernst Veen directeur van de Hermitage, daarna vervult Cathelijne Broers deze functie.

Lees verder
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam