Geelvinck Salon in het Cromhouthuis: Martin Oei speelt Liszt en Chopin.
16 april 2017 | 16.45 uur
| Museum het Cromhouthuis, Amsterdam
Liszt op de gracht
Martin Oei: “Op mijn twaalfde kwam ik voor het eerst in aanraking met de historische Erard instrumenten en dat greep gelijk mijn aandacht. Toen het Grachtenfestival me op mijn veertiende vroeg voor een optreden mocht ik op verschillende Erards spelen aan de Keizersgracht.
Afgelopen zomer hebben Daniël Wayenberg en ik de twee pianoconcerten van Chopin op CD opgenomen; we konden 2 prachtige Erard vleugels van Frits Janmaat gebruiken.
Op dit moment ben ik veel met muziek van Liszt bezig, die een groot liefhebber was van de instrumenten van Erard. Ik heb daarom een Liszt programma samengesteld en daarvoor ook wat introvertere composities van hem gekozen.
De Erard piano klinkt heel transparant door de parallelle snaren; er is er duidelijke verschil tussen het lage doffe register, het middenregister en het briljante hoge register.”
Martin speelt dit concert op de prachtige Erard-vleugel uit 1892 van Romain d’Ansembourg
Martin Oei geeft de 15 jarige Gijs Smit de gelegenheid om voor publiek te spelen en biedt hem aan om in het voorprogramma van zijn eigen concert op te treden. Een geweldige kans voor deze jonge en getalenteerde pianist om ervaring op te doen.
Gijs Smit is winnaar van Kunstbende 2016 categorie Muziek. Hij won de prijs met een zelfgeschreven klassiek pianostuk.
Kunstbende zet zich in voor talentontwikkeling van jonge creatievelingen. Ieder jaar organiseert Kunstbende een wedstrijd in 8 verschillende kunstdisciplines, waaronder muziek.
Programma:
Gijs Smit – piano
Claude Debussy – Arabesque no. 1
Gijs Smit – Glacier (febr. 2016)
Gijs Smit – Impression (febr. 2017)
Gijs Smit – Surface (mei 2016)
Martin Oei – piano
Ballade nr. 1 op.23 in g kl.t. (1831)
Locatie
Museum het Cromhouthuis
Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.Lees verder