ICOMOS lezing: ‘The Delhi Declaration’ in de Indiase Erfgoedpraktijk – 16 mei 2018

16 mei 2018 | 19.30 uur | DutchCulture, Amsterdam

ICOMOS lezing: ‘The Delhi Declaration’ in de Indiase Erfgoedpraktijk. Sprekers: Benedict Goes en Gerco Meijer met praktijkvoorbeelden uit Bengalen en de Punjab

 

The Delhi Declaration

Introductie door Benedict Goes

In december 2017 hield ICOMOS haar 19eGeneral Assembly in Delhi, India. Zo’n 1.000 ICOMOS-leden hebben er van gedachten gewisseld over het te voeren beleid en de interne organisatie. Tegelijkertijd hielden de verschillende wetenschappelijke comités hun jaarvergaderingen om hun eigen beleidslijnen voor de toekomst uit te zetten. De beraadslagingen werden verrijkt met een zeer interessant Scientific Symposium waar de afgevaardigden hun kennis deelden binnen een viertal thema’s.

De General Assembly is afgesloten met de publicatie van de ´Delhi Declaration´, een document dat aan de hand van een viertal hoofddoelstellingen aanspraak doet op de ethische verantwoordelijkheid van de erfgoedprofessionals. De in India bekende yogi en denker SadhGuru wist deze ethische verantwoordelijkheid in zijn openingsspeech op filosofische wijze helder te verwoorden.

 

De Indiase erfgoedpraktijk in Punjab

door Gerco Meijer

Vervolgens zal Gerco Meijer ons aan de hand van praktijkvoorbeelden uit Punjab laten zien wat het betekent om vanuit de grondgedachte van ‘The Delhi Declaration’ te werken. Met beelden van een studiereis uit 2015 en op basis van inbreng van Indiase betrokkenen wordt een beeld geschetst van de doelen en de gerealiseerde successen alsmede van de bedreigingen en de soms confronterende tegenslagen.

 

 De Indiase erfgoedpraktijk in Bengalen

door Benedict Goes

 Benedict verlegt de focus naar de deelstaat Bengalen, in Oost-India. Ten noorden van Calcutta, langs de rivier de Hoogly hebben diverse Europese landen handelsposten gehad die uitgroeiden tot complete steden. Nog altijd zijn de verschillen tussen Nederlandse, Franse en Deense nederzettingen, slechts enkele kilometers van elkaar verwijderd, duidelijk zichtbaar. Interessant is ook de verschillende aanpak van het overzeese gemeenschappelijke cultureel erfgoed (GCE). Daarover rapporteert de spreker.

Een ander interessant aspect van GCE is te vinden in de lokale architectuur. Rijke Indiërs lieten rond 1900 zowel stadspaleizen als villa’s buiten de stad bouwen waarin Indiase en Engelse/Europese elementen vloeiend in elkaar overlopen. In de twintigste eeuw kwam daar voor de upper-middle-class een nieuwe bouwstijl bij, een eigen vorm van Art Déco architectuur die de sfeer van één wijk in Calcutta sterk bepaalt. Met een scala aan foto’s laat Benedict zien hoe wederzijdse beïnvloeding van culturen van alle tijden is.

 

Sprekers:

Benedict Goes is als kunsthistoricus lange tijd werkzaam geweest in de culturele sector, zowel voor musea, de archeologie als de monumentenzorg; steeds in organisatorische  en beleidsmatige functies. In onze kringen is hij bekend geworden als hoofd van het bureau van ICOMOS-Nederland, een post die hij vijftien jaar bekleedde. Vanwege zijn belangstelling voor het koloniale erfgoed werd hij in 2004 secretaris van het ICOMOS Scientific Committee on Shared Built Heritage, waarbinnen hij nog altijd voting member namens Nederland is. Voor dit comité organiseerde hij conferenties in o.a. Malakka en Paramaribo. De reis naar India is een nieuwe ervaring na vele bezoeken aan het ‘Nederlands’ erfgoed in den vreemde.

 

Gerco Meijer is partner in het architecten bureau bunkerQ v.o.f., bureau voor erfgoedontwikkeling, restauratie en architectuur. Binnen bunkerQ v.o.f. heeft hij veel ervaring opgedaan in erfgoedontwikkeling, in het bijzonder de aanpak van militair erfgoed. Op dit moment is hij voor een belangrijk deel van zijn tijd werkzaam bij de Stichting Monumenten Bezit, de organisatie die 29 nationale monumenten beheerd die door het Rijksvastgoedbedrijf aan de Nationale Monumenten Organisatie zijn overgedragen. Hij ziet zichzelf als een impulsdesigner, degene die de ingrepen en aanpak tijdens de impulsmomenten bij monumenten definieert.

 

************************************************

Datum: woensdag 16 mei 2018

Tijd: De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

Adres: DutchCullture, Herengracht 474, Amsterdam

Deelname: Voor  ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.

De kosten:  voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk

en kan uitsluitend via: lezingen@icomos.nl