Winner’s Concert: Viacheslav Shelepov

17 augustus 2018 | 13.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen

Viacheslav Shelepov won in 2015 de Stanley Hoogland Square Piano Award. Nu is hij terug en bewijst zijn talent op de fortepiano’s Heilmann (c. 1785) en Conrad Graf (1826) met Mozart, Clementi, Field en Chopin.

Viacheslav Shelepov

De veelbelovende Russische fortepianiist en klavecinist Viacheslav Shelepov studeerde af aan het beroemde Tsjaikovski Conservatorium in Moskou, waar hij onder meer les kreeg van Alexei Lubimov, Alexei Shevchenko en Maria Uspenskaya. Sedertdien heeft hij in Europa diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder samen met Naruhiko Kawaguchi ex aequo de Tweede Prijs van het prestigieuze MAf / Musica Antiqua Fortepiano Concours in Brugge. En in 2015 won hij de Stanley Hoogland Square Piano Award in het Geelvinck Fortepiano Concours. Naruhiko speelt op 18 augustus een Chopin recital in ons festival.

Heilmann en Graf fortepiano’s

De fortepiano, die omstreeks 1780-1790 gebouwd werd door de hofleverancier van de keurvorst-aartsbisschop van Mainz, Matthäus Heilmann (1744-1817), is onder musici bijzonder geliefd voor Mozart en diens tijdgenoten. Het instrument ontbeert een hamervanger (zoals ook bij de vroege fortepiano’s van Stein) en vergt daardoor een ingehouden speeltechniek. Slechts vier exemplaren van zijn hand hebben de tand des tijds doorstaan en deze zijn alle in musea. Dit exemplaar heeft model gestaan voor vele kopieën, maar u hoort het origineel. Het is uit de Colt Collectie afkomstig is en daar werd het onder meer bespeeld door Benjamin Britten, Chistopher Hogwood en Malcolm Binns (o.a. voor de BBC en Decca).

De Conrad Graf uit 1826 (Coll. Beunk) is duidelijk hoorbaar van een latere periode. Dit instrument is al veel zwaarder gebouwd om zo een langere toonopbouw te verkrijgen. Dat is typerend voor de modieuze klankontwikkeling van de Romantiek, die uiteindelijk in de moderne, kruissnarige concertvleugel zou uitmonden. Er was dan ook in zijn tijd – en nog steeds – veel vraag naar fortepiano’s van deze Weense pianobouwer en sedert hij in 1824 tot hofleverancier van de Oostenrijkse keizer benoemd werd, ging het hem zeer voor de wind. Hij bouwde meer dan 30.000 fortepiano’s en hiervan zijn er zo’n zestig bewaard gebleven. Dit exemplaar is subliem gerestaureerd door Edwin Beunk, die internationaal als de expert op het terrein wordt gezien.

 

Winner’s Concert

Voor dit Winner’s Concert vragen wij een bescheiden bijdrage. Deze is inclusief de toegang tot het museum. De Winner’s Concerts zijn bedoeld om beginnende professionele fortepianisten – laureaten van ons Geelvinck Fortepiano Concours – podiumervaring met historische piano’s op te laten doen. Wij hopen dat, als het spel u heeft bevallen, u na afloop uw waardering wilt laten blijken in de geopende vioolkist.

 

Sandwich-lunch

Graag attenderen wij u op de mogelijkheid om dit recital te combineren met een sandwichlunch à € 7,50  in de stijlkamers van het museum. U moet zich daarvoor wel van tevoren opgeven (voor on-line tickets, zie hiernaast).

 

Bekijk concertprogramma >



Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele Tour



Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website