Kasteel Loenersloot: Monumenten & Muziekmomenten
29 september 2018 | 10.50 uur
| Kasteel Loenersloot, Loenersloot
Monumenten & Muziekmomenten
Klassieke muziek op unieke locaties
Terug in de tijd van pruiken en mooie gewaden. Langs de meanderende Angstel wordt er genoten van klassieke muziek in buitenplaats en kerk. Wordt er barok gedanst, met de koets gereden. Dwalende door het kasteel en dan, plots oog in oog staan met de wervelende jonge Mozart. Verhalen, toneel, begaafde musici, vertederende kindergezang, oude volksmuziek en afgesloten met een spetterend Gala. Welkom in het land van Kokanje aan de Angstel! Het programma bestaat uit muziek rondom de 17de en 18de eeuw. Dit is ook de tijd dat de gegoede burgerij uit de steden naar buiten trok en zo ook langs de Angstel buitenplaatsen bouwden. Het zijn vaak onbekende parels. Misschien fietst u er wel dagelijks langs, zonder te weten wat voor moois er te zien is. Die ervaring willen wij delen met alle bezoekers, met muziek, dans, verhalen, toneel, spelletjes en nog veel meer. De lokaties waar dit plaatsvindt zijn Kasteel Loenersloot, Postwijck Kerk, Boerderij Lindenhoff, cafe De Punt en buitenplaats Binnenrust. Langs de route vinden tal van kleine voorstellingen plaats. Dit historische festival wordt georganiseerd in het kader van het Cultuurpact, gesloten door de Gemeente De Ronde Venen en de Provincie Utrecht. Na de succesvolle pilot van vorig jaar oktober die georganiseerd werd door Confetti Dell’Arte heeft Stichting Troupe A’dour de uitdaging opgepakt om in dat kader klassieke muziek, zang en dans bij historische gebouwen en buitenplaatsen te laten plaatsvinden.
Een dag lang ‘Vermaeck’ in de 17de en 18de eeuw op de Buitenplaatsen langs de de Angstel en de Vecht
Voor de allereerste keer in deze regio vindt een uniek festival plaats. Inwoners van de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht, maar ook belangstellenden tot ver daarbuiten worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze dag. Een dag waarin u meer te weten zult komen over de diverse historische buitenplaatsen die deze gemeente rijk is en waarin u ondergedompeld wordt in 17e/18e eeuwse sferen. De periode waarin de gegoede burgerij uit Amsterdam en Utrecht op zoek ging naar buitenplaatsen om een nieuw onderkomen te bouwen. Vaak prachtig gelegen aan het water de Angstel. In deze tijd vond er “vermaeck” plaats in de vorm van theater, klassieke muziek, poezie en diverse andere kunstuitingen. U krijgt 29 september de kans een kijkje te nemen in “De Goede Oude Tijd”. Wij hopen dat u zult genieten!
Info: Team Troupe A’dour, info@troupeadour.nl
klik voor het hele programma en kaartjes:
http://monumentenenmuziekmomenten.nl/#bestellen
http://monumentenenmuziekmomenten.nl/homepage/programma-29-september-monumenten-muziekmomenten/
Opening: Kerkplein in Baambrugge 9.45 tot 10.20 uur
Openingswoorden door de wethouder Kunst en Cultuur van De Ronde Venen mevr. Marja Becker, onder muzikale begeleiding van kinderen van Musical zanggroep De Regenboog uit Mijdrecht en de leerlingen van viooldocente Martha Roegholt met muziek van A.Vivaldi. Theaterdames Les Tantes Déviantes brengen het publiek alvast in de sfeer van vroeger. Vanuit hier kan het publiek met eigen vervoer of bus naar één van de voorstellingen reizen.
Programma
10.50 u. – (11.45 u.)* – 13.15 u. – (14.10 u.)* – 15.15 u. – (16.10 u.)*
Ontmoeting met de familie Mozart…(!)
in het kasteel Loenersloot. Met Deon De Ruijter, acteurs van toneelgroep Voetlicht en Les Tantes Déviantes.
aansluitend Historisch bezoek van het kasteel.
In het kasteel staan in de diverse vertrekken gidsen klaar die de bezoekers van alles over het kasteel Loenersloot kunnen vertellen. De bezoekers kunnen vrij rond dwalen onder de betoverende muziek, uitgevoerd door Aimée van Delden (harp) en Eva Lohse (viool).
* indien niet alle bezoekers in het kasteel terecht kunnen op de gezette tijden, zal een extra voorstelling/bezichtiging van het kasteel gegeven worden op deze tijdstippen
Doorlopend:
Historische speurtocht rondom het Kasteel Loenersloot
Deze gezellige buitenactiviteit is voor jong en oud. Tevens staan er leuke Oudhollandse spelletjes klaar op het terrein
11.45 u.– 14.10 u. – 16.10 u.
Workshops barokdans en een demodans door historisch dansensemble Triomphe & Enchantement
45 min.
Voor kinderen (vanaf 12 jaar) en volwassen door historisch dansspecialist en docent Frank Perenboom. Beperkt aantal actieve deelnemers mogelijk. Bij interesse graag opgeven via info@troupeadour.nl of bellen: 06-209 17 312
17.00 u.
Einddanspresentatie van Frank Perenboom en Triomphe et Enchantement
Slotconcert van fanfareorkest Viribus Unitis o.l.v. Ruud Pletting.
Solisten: sopraan Viktoria Pankratova en harpiste Aimée van Delden
Buitenplaats Binnenrust
Hoogstraat 24, Abcoude
Ticket noodzakelijk
10.50 u. – 13.15 u. – 15.15 u.
Historische verhalen van Elza Vis
Concert ‘Op reis met een Kasteeldame: Marie Cornélie’s muzikale wereld’
Deze artiesten zullen een fraai klankbeeld schetsen van Marie Cornélie, barones van Opdam van Wassenaer en kasteelvrouwe van Twickel, die trok in het gevolg van prinses Anna Pavlovna in 1824 door Europa om lange tijd aan het Tsarenhof te blijven. Dankzij haar dagboek krijgen we een zeer scherp beeld van het leven in die tijd. Zij hield enorm van muziek en beschreef al haar muzikale belevenissen uitvoerig.
Gereformeerde Kerk Postwijck
Rijksstraatweg 29, Baambrugge
Ticket noodzakelijk
10.50 u. – 13.15 u. – 15.15 u.
‘De nalatenschap van Johanna Judith Zeelt’ door toneelgroep Voetlicht
Concert ‘Een onverwachte ontmoeting’
Zowel het orgel als de mandoline hebben een rijke geschiedenis en een repertoire, dat vele eeuwen bestrijkt. Een ontmoeting tussen beide instrumenten is weliswaar ongebruikelijk, maar niet onmogelijk en levert een bont programma op met muziek van o.a. Jacob van Eyck, Antonio Vivaldi en Ludwig van Beethoven (die ook voor mandoline schreef!). Ook Italiaanse Romantiek zal niet ontbreken in dit bijzonder concert, dat wordt door twee getalenteerde jonge musici gegeven.
Met Laurens de Man(orgel) en Ferdinand Binnendijk (mandoline) 40 min.
Tickets/Routes
Kinderen tot en met 12 jaar gratis!
Voor de dagtickets a 18 euro geldt:
Er is een keuze uit drie verschillende routes (incl. workshop barokdans). Elke route komt langs alle deelnemende locaties, maar in verschillende volgordes.
9.45 uur Officiele opening op het kerkplein in Baambrugge Centrum
Route 1: 10.50 u. Kasteel Loenersloot, 13.15 u. Postwijck Kerk, 15.15 u. Binnenrust Abcoude, 17.00 u Kasteel Loenersloot
Route 2: 10.50 u. Postwijck Kerk, 13.15 u. Binnenrust Abcoude, 15.15 u. Kasteel Loenersloot, 17.00 u. Kasteel Loenersloot
Route 3: 10.50 u. Binnenrust Abcoude, 13.15 u. Kasteel Loenersloot, 15.15 u. Postwijck Kerk, 17.00 u. Kasteel Loenersloot
Tevens zijn er losse tickets a € 10,00 te koop die enkel voor één locatie geldig zijn.
U kunt op de dag zelf kiezen uit:
1. Bezoek Kasteel Loenersloot
2. Postwijck Kerk Baambrugge
3. Binnenrust Abcoude
4. of alleen Barokdans workshop op Kasteel Loenersloot
Vervoer
Daar de gehele route bijna 7 km is (van Kasteel Loenersloot naar Binnenrust te Abcoude), kan gekozen worden voor vervoer met de streekbus, een fiets of eigen autovervoer. De organisatie adviseert om indien mogelijk op de fiets te komen, daar er een beperkt aantal parkeerplekken is bij de diverse locaties
Rit over Rijksstraatweg met paarden en koets
op vertoon van ticket
Om de verschillende historische buitenplaatsen, die al dan wel of niet meewerken aan dit festival en gelegen zijn aan de Rijksstraatweg te Baambrugge en Abcoude, goed te kunnen zien en te beleven is o.a. gekozen voor vervoer van publiek per rijtuig. In dit rijtuig is een acteur/lid van historische vereniging aanwezig (onder voorbehoud), die vertelt over de diverse buitenplaatsen waarlangs gereden wordt.
De Buitenplaatsen langs de Angstel
Nog steeds gaan we graag voor vakantie de stad uit, de natuur in of het platteland op. Om te ontspannen, schone lucht in te ademen en bij te tanken. Ook eeuwen geleden wist men van de deugden van het buitenleven. De stad was in de 17e en 18e eeuw een stuk ongezonder dan nu. De grachten vormden open riolen, ziekten verspreidden zich gemakkelijk en de luchtkwaliteit was tamelijk erbarmelijk. De gegoede burgerij ging daarom investeren in landhuizen en landbezit en zo ontstonden de buitenplaatsen.
Tussen 1600 en 1900 waren er in ons land ongeveer 5.500 van dergelijke buitenplaatsen, soms voormalige kastelen. Het centrale element werd gevormd door een huis met bijgebouwen. In z’n algemeenheid had een buitenplaats geen inkomsten, de eigenaar was welgesteld genoeg om zonder pachtgelden uit te kunnen. De omringende tuinen werden als parken ingericht. In de twintigste eeuw zijn veel buitenplaatsen door de hoge onderhoudskosten in andere handen overgegaan of teloorgegaan. Aangezien instandhouding een dure zaak is, zijn er steeds minder buitenplaatsen over. Veel buitenplaatsen zijn tegenwoordig omvangrijke parken of zelfs natuurgebieden. Je vindt er rust en kunt er als natuurliefhebber heel wat dier- en plantensoorten bekijken.
Het behoud van deze plekken is belangrijk. Zij vormen een markant onderdeel van ons landschap en geven inzicht in de historie. De meeste buitenplaatsen liggen in een noord-zuid lijn langs de westkust en in de provincie Utrecht.
Locatie
Kasteel Loenersloot
Prachtig gerestaureerd kasteel, in 1258 voor het eerst genoemd, en gebouwd als ridderhofstad rond een massieve donjon. Het is geheel in 18e-eeuwse stijl ingericht en heeft zijn middeleeuwse kenmerken als slotgracht, stokoude toren, dikke muren en kloostermoppen behouden. In het kasteel staat een Broadwood tafelpiano, gebouwd in 1829, uit de Geelvinck Collectie.3634 AL Loenersloot