Lucie de Saint Vincent – fortepiano
Franse fortepianiste, Lucie de Saint Vincent geeft regelmatig concerten in Europa, zowel als solist, als in kamermuziekensembles zoals ”The Primary Sources” en ”Duo Edelmann”. Zij ontving in 2013 de “Prix Musical de l’Ambassadeur de Suisse en France et de la Fondation Royaumont” in Parijs voor haar optreden en onderzoek naar onbekend Frans repertoire uit de klassieke periode op fortepiano.
Lucie de Saint Vincent begon piano te studeren aan het “Conservatoire de Perpignan” in Zuid Frankrijk en studeerde daarna in Parijs aan het “Ecole normale” met Francoise Thinat en met Denis Pascal in het PaCollectirijs conservatorium.
In 2004 kwam Lucie naar Nederland om te gaan studeren bij Paolo Giacometti aan het Utrechts Conservatorium. Tussendoor in 2005, was Prof. Lantos haar docent aan de Liszt Academie in Budapest. In 2008, behaalde Lucie in Utrecht haar Master of Music, met de specialisatie Kunst en Educatie en tweede vak Jazz.
Na haar piano master opleiding, is zij zich interesseren in de klank rijkdommen van de toets instrumenten uit de 18de en 19de eeuw.Lucie de Saint Vincent gaat zich richten op het bestuderen en beoefenen van de fortepiano aan het koninklijke Conservatorium van Den Haag, aan de zijde van Bart van Oort. Tegelijkertijd neem ze regelmatig deel aan professionele opleidingen bij de “Abbaye de Royaumont” naast Parijs.
Deze ervaringen gaan de toekomst van haar muzikale projecten beïnvloeden. Dankzij Pierre Goy en de musicologe Hervé Audéon gaat ze zich verdiepen in de vergeten Franse repertoire uit de klassiek tijd, en de specificiteit van de Frans fortepiano. Dit wordt het onderwerp van de onderzoek van haar tweede Master opleiding. In 2012, schrijft ze een werkstuk over sonaten met begeleiding van Viool en cello in Frankrijk tijdens de Revolutie tot het einde van de eerste Keizerrijk.
Lucie wil nu deze ontdekking met het publiek delen en zoekt podia om deze onbekende Franse componisten (mannelijk maar ook vrouwelijk) te laten horen.
Ze deelt dit repertoire bij verschillende gelegenheden zoals: het Festival Oude Muziek Utrecht (Fringe), het Bach festival in Dordrecht, Het Fritz William Museum in Cambridge, het Muziek Museum en de Invalides in Parijs, en het Musée de l’Art et de la Histoire in Geneva.
Improviseren was een normaal zaak voor de componisten van deze tijd. Lucie de Saint Vincent onderzoek improviseren zowel in de klassiek stijl met Aline Zylberajch en Menno van Delft, als andere verschillende muzikale culturen door haar ontmoeting met Fabrizio Cassol en Magic Malik.
In haar composities en improvisaties vindt Lucie het interessant om de specifieke kleuren en effecten – met name door gebruik van de pedalen – te onderzoeken die kenmerkend zijn voor de fortepiano.
In haar laatste projecten experimenteert zij met verschillende horizonten, invloeden en stijlen, zoals met het Collectif Trytone met Barok en jazz of met Lalezar Quintet en haalt zij inspiratie uit de oosterse en westerse culturen.