Vrijwilligers zijn van harte welkom bij ons museum!

Mary Mary (l.) en Trudy

Wij zoeken vrijwilligers om onze teams te versterken in zowel Zutphen als Amsterdam.

Hieronder vindt u de mogelijkheden.

Graag bouwen wij hechte en loyale vrijwilligersteams op in Zutphen en Amsterdam. Onze ervaring leert, dat het team met elkaar een prettige en gezellige sfeer ontwikkelt en voor elkaar klaar staat. Samen zorg je er voor dat het museum goed loopt, de bezoekers het leuk vinden terug te komen, de musici het naar hun zin hebben en het historische huis er piekfijn uitziet; kortom, een museum waar je trots op kunt zijn!

 

MuziekMuseum Zutphen

in Huis ‘De Wildeman’ (voorheen Museum Henriëtte Polak) aan de Zaadmarkt 88.

Wij zoeken vrijwilligers voor de functies

 • bezoekersontvangst (balie en rondleidingen),
 • horeca (theehuis en concerten),
 • groepsontvangst (bezoekersgroepen en schoolklassen),
 • website/social media,
 • public relations
 • klussen in het MuziekMuseum die zo af en toe gedaan moeten worden.

Affiniteit met klassieke (piano)muziek is zeker een pré, maar als u het gewoon leuk vindt om mee te doen en daarmee ons initiatief wilt steunen, bent u vanzelfsprekend ook van harte welkom.

Heeft u interesse en wilt u meer informatie, mailt u of belt u dan met Peter Buikstra (Zutphen):
• tel: 0637276909
• p.buikstra@planet.nl

Het museum zal vanaf medio juni in principe elke dag open zijn van 11.00 – 17.00 uur. Op maandag en tijdens de kermis is het museum gesloten.

De eerste ploeg vrijwilligers is aanwezig vanaf de opening om 11.00 uur tot 14.00 uur. Om 14.00 uur worden zij afgelost door de volgende groep vrijwilligers die aanwezig zijn tot aan sluitingstijd om 17.00 uur.

Voor vrijwilligers organiseren wij twee keer per jaar een leuke bijeenkomst en bovendien kunt u tussendoor op een van onze piano’s spelen. Ook het bezoek aan onze concerten is voor vrijwilligers in principe vrij.

Wat biedt het Geelvinck MuziekMuseum:

 • Eén of meer dagen/dagdelen vrijwilligerswerk doen in een sfeervol historisch pand in de binnenstad van Zutphen;
 • Een afwisselende en prettige werksfeer in een team met collega’s die ook interesse hebben in muziek en historie;
 • De mogelijkheid zelf op bepaalde tijden op een daarvoor opgestelde vleugel te spelen;
 • De mogelijkheid kennis op te doen over de instrumenten en het ontstaan ervan, de wijze waarop ze worden onderhouden en zonodig worden gerepareerd;
 • Het bijwonen van concerten, lezingen en/of andere evenementen die van tijd tot tijd in het museum zullen worden georganiseerd;
 • De mogelijkheid deel te nemen aan informatie-, instructie- en scholingsbijeenkomsten
 • Vergoeding van (reis)kosten in overleg.

Wat wordt er van de vrijwilligers gevraagd?

 • Beschikbaarheid van minimaal één dag(deel) per week (of eventueel in overleg per twee weken)
 • Een vriendelijke en pro-actieve houding t.o.v. de museumbezoekers
 • Interesse in en/of affiniteit met (klassieke) muziek en de historie van Zutphen
 • Zelfstandig en accuraat kunnen werken, zowel individueel als in groepsverband.
 • Beheersing van het Nederlands is een vereiste en kennis van het Engels of een andere buitenlandse taal is een pré.

Graag bieden wij de mogelijkheid aan degene, die hiertoe interesse hebben, om de opleiding BHV of CHV (dat is BHV voor musea) op onze kosten te volgen. Voor zij die al een BHV of, nog beter, een CHV certificaat hebben behaald, geven wij de mogelijkheid om jaarlijks op onze kosten deze te herhalen.

We willen de grote binnenplaats weer als een kleine tuin met potten en planten inrichten: daarvoor zoeken we groene vingers.

Heeft u interesse om te helpen met het behoud en beheer van de collectie, zoals het inventariseren, zorg voor instrumenten, helpen bij restauratie (zoals politoeren), of met het voorbereiding van concerten, of bent u goed in fondsenwerving: wij ontvangen u met open armen!

Ook sterke mannen voor zware klussen zijn van harte welkom!

 

Festival

Wij zoeken hulp voor ons Geelvinck Fortepiano Festival, zowel tijdens het festival zelf van 15 t/m 29 oktober 2017 in Zutphen en Amsterdam, als in de maanden daaraan voorafgaande.

Het gaat om:
– opvang van bezoekers
– onderbrengen van musici / logeeradressen
– hand en spandiensten / secretarieel werk (daarvoor goede beheersing van het Engels en liefst andere talen een pré)

Ook zoeken wij gastgezinnen om de kandidaten van ons concours, musici en juryleden onder te brengen.

Doet u mee, dan krijgt u voor twee personen kosteloos toegang tot vrijwel alle festivalconcerten, het concours en de masterclasses.

Graag horen wij van u op: info@geelvinck.nl

 

Vincken voor het Geelvinck Piano[la] Museum

Wij zoeken hulp bij de ontvangstbalie, mensen doe het leuk vinden om bezoekers rond te leiden door het huis, zich prettig voelen in een omgeving van fin de siècle en Roaring Twenties en affiniteit hebben met piano’s en pianola’s.

Het museum zal vanaf de zomer een aantal dagen per week open zijn van 11.00 – 17.00 uur.

De eerste ploeg vrijwilligers is aanwezig vanaf de opening om 11.00 uur tot 14.00 uur. Om 14.00 uur worden zij afgelost door de volgende groep vrijwilligers die aanwezig zijn tot aan sluitingstijd om 17.00 uur.

Voor vrijwilligers organiseren wij twee keer per jaar een leuke bijeenkomst. Ook het bezoek aan onze concerten is voor vrijwilligers in principe vrij.

 

Kassa en rondleidingen

Kunt u goed met mensen omgaan en vindt u het leuk om bezoekers rond te leiden en iets over de historie van het huis te vertellen, dan is dit geknipt voor u.

Per dagdeel zitten twee vrijwilligers bij de ingang van het museum en loopt u rond in het huis, respectievelijk maakt u de bezoekers wegwijs en/of geeft u kleine rondleidingen aan de bezoekers.

We zoeken vooral nieuwe Huisvincken.

Het is belangrijk dat u zowel Nederlands als enig Engels kunt spreken.

U loopt eerst met de bestaande groep mee en tevens krijgt u van ons in enkele sessies (workshops) een opleiding. Het is daarom ook van belang, dat u zich voor de lange termijn opgeeft. Het is een erg gezellige groep die open staat voor nieuwe Vinckvrienden !

 

Internet

Ook zoeken we vrijwilligers die echt goed zijn met de nieuwe mogelijkheden op internet, zoals twitter, hyves enz. om daarvan gebruik te maken voor het promoten van ons museum bij gerichte doelgroepen.

Fondsenwerving

Ook zijn wij op zoek naar vrijwilligers, die zich willen inzetten voor gerichte fondsenwerving.

Vriendenorganisatie

Met onze Vriendenkring willen wij nieuwe activiteiten ontwikkelen. Wie helpt ons daarbij?

Diverse taken

Ook zijn er nog tal van andere activiteiten waarvoor enthousiaste medewerkers worden gezocht. Zo kan er naar sommige objecten van het museum nog veel onderzoek worden verricht, via internet of bezoeken aan ander musea. Ook werken wij regelmatig mee aan studenten-projecten.

Daarnaast zijn vrijwilligers die zich willen inzetten voor diverse klussen bij het inrichten van tentoonstellingen (transporten, timmerwerk e.d.), buiten- en binnenschilderwerk en -onderhoud, hulp bij concerten (stoelen klaarzetten, bezoekersontvangst, opruimen na afloop), folders en posters rondbrengen en bij het in goede banen leiden van bezoekers tijdens andere grotere en kleinere evenementen, altijd welkom.

Vervanging sollicitatieplicht

Het museum is een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en vrijwilligerswerk bij het museum geeft in sommige gevallen uitzicht op de mogelijkheid vrijstelling van solicitatieplicht te verkrijgen. Uiteraad willen wij graag dat onze vrijwilligers enthousiast bij ons bezig zijn en voldoening vinden in de taken die zij aanpakken, dus dat moet wel het uitgangspunt zijn om bij ons museum aan de slag te gaan!

Als het u aardig lijkt om ook in ons museumteam actief te worden, dan kunt u een mailtje sturen naar info@geelvinck.nl