ICOMOS lezing: Forten met een Nederlandse geschiedenis in Sri Lanka

14 maart 2018 | 19.30 uur | DutchCulture, Amsterdam

Het onderwerp van de ICOMOS lezing op 14 maart 2018 betreft de verdedigingswerken met een Nederlandse geschiedenis in Sri Lanka. Waar Ranjith Jayasena ingaat op het strategisch belang vanuit historisch perspectief, lichten Max Meijer en Paul Ariese toe hoe deze bouwwerken vandaag de dag de transnationale geschiedenis ervan belichamen.

 

Datum:           Woensdag 14 maart 2018

Tijd:                19.30-21.30 uur (borrel en maaltijd vanaf 18.30 uur)

Plaats:             Dutch Culture, Herengracht 474 in Amsterdam

Onderwerp:    Nederlandse forten op Sri Lanka

Sprekers:       Max Meijer, Paul Ariese en Ranjith Jayasena

 

Galle Fort: a string of stories door Max Meijer en Paul Ariese

In opdracht van de Galle Heritage Foundation werken TiMe Amsterdam (Max Meijer) en Museum Mind (Paul Ariese) sinds 2016 in een adviserende rol aan de ontwikkeling van een serie ‘interpretive’ publiekspresentaties op en rond de wallen van Galle Fort, Sri Lanka. Het project wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Colombo. De bastions, kruitopslagplaatsen, de oude haven en de vuurtoren vormen het vertrekpunt voor een aaneenschakeling van verhalen over de transnationale geschiedenis van het fort, dat sinds 1998 een UNESCO World Heritage Site is. Het narratief richt zich niet alleen op de architectuur, maar ook op de koloniale, militaire en sociale aspecten van Galle Fort als living history site. In de lezing delen Meijer en Ariese ervaringen uit het ontwikkelingsproces, en geven zij toelichting op de inhoudelijke en programmatische uitgangspunten van het project

 

Het VOC-vestinglandschap in Sri Lanka door Ranjith Jayasena

Gedurende de 17de- en 18de eeuw bouwde de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) circa 50 fortificaties in het kustgebied van Ceylon, het huidige Sri Lanka. Dit waren geen geïsoleerde verdedigingswerken, maar schakels in een vestinglandschap waarin ieder fort een wezenlijke rol speelde en een specifieke functie had. In het gebied tussen de grote kustforten, zoals die van Colombo en Galle, plaatste de VOC kleinere wachtposten en grensforten. VOC-forten waren daarnaast niet exclusief militaire objecten. Behalve van strategisch belang, waren het plaatsen van contact, waar binnen de muren een groep van individuen met uiteenlopende achtergronden was gelegerd. In deze lezing wordt een archeologische casestudy gepresenteerd: fort Katuwana in Sri Lanka, gebouwd rond 1680.

 

Sprekers: 

Paul Ariese is oprichter van Museum Mind (www.museummind.nl). De afgelopen twintig jaar werkte hij aan talloze museale projecten, in Nederland maar ook internationaal (o.a. Jemen, Kenia, Tanzania). Ariese studeerde aan de School of Museum Studies, University of Leicester, in vervolg op eerdere studies grafisch ontwerpen en architectonische vormgeving. Ariese werkte als ontwerper bij Architectenbureau Jowa (1998-2004), en als tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum (2004-2006) en bij Perspekt Studio’s (2005-2015). Sinds 2015 is hij ook docent Tentoonstellen aan de Reinwardt Academie te Amsterdam.

Max Meijer was na zijn opleiding aan de Reinwardt Academie van 1982 tot 2001 werkzaam bij o.a. Gemeente Museum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam en Instituut Collectie Nederland. Van 2001-2007 was hij directeur van de Gemeentemusea Arnhem. Sinds 2007 is hij, als partner van TiMe Amsterdam, adviseur voor de cultuur- en erfgoedsector, betrokken bij ontwikkel- , advies- en capacitybuilding projecten in binnen- en buitenland. Recent o.a. in Suriname, Sri Lanka, Indonesië en Maleisië.

Ranjith Jayasena studeerde archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en is werkzaam als archeoloog bij Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast houdt hij zich sinds 1999 bezig met archeologisch onderzoek van VOC-vestigingen in Sri Lanka, waar hij een opgraving uitvoerde in het fort van Katuwana. Samen met Pieter Floore onderzocht hij het Fort Frederik Hendrik op Mauritius. Over deze projecten publiceerde hij verschillende artikelen.

************************************************

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

 

Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.

De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

 

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk

en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl