ICOMOS: Gedeeld Erfgoed in de Caraiben

14 november 2018 | 19.30 uur | DutchCulture, Amsterdam
Deel dit bericht:

Joden in de Caraiben door Julie-Marthe Cohen

In 2015 presenteerde het Joods Historisch Museum ‘Joden in de Caraiben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao’. Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in de Nederlandse koloniën in de Nieuwe Wereld.

In deze lezing zal conservator Julie-Marthe Cohen een beeld geven van de historische context van deze koloniale geschiedenis en antwoord geven op de vraag waarom vandaag de dag de joden van Curaçao nog steeds een witte elite zijn en die van Suriname deel uitmaken van een gekleurde middenklasse.

 

Historische architectuur en stedenbouw in het Caraibisch gebied door Ronald Gill

In deze presentatie wordt een inleidend overzicht gegeven van de gebouwde nalatenschap in het Caraibisch gebied als resultaat van bijna vijf eeuwen Europese koloniale exploitatie.

De exploitatie en de hieruit voortvloeiende bewoning van het gebied leidden tot de inrichting van plantages en haciënda’s, de aanleg van militaire versterkingen en de stichting van factorijen en havensteden op de West-Indische eilanden en langs de kusten van het Amerikaanse continent. Met elkaar vormen zij de tastbare neerslag van de bewogen geschiedenis van het Caraibisch gebied.

Tijdens de lezing gaat Ronald Gill in op de vorm en structuur van de steden in de West-Indische archipel en op de architectuur van het stadswoonhuis. Met name de steden van Spaanse, Engelse en Franse oorsprong krijgen aandacht. Dit wordt voorafgegaan door een korte inleiding over de Europese stedenbouw aan de vooravond van de invasie in de archipel. De lezing hoopt af te sluiten met een nabeschouwing over de mondiale en regionale betekenis van het Caraibisch erfgoed.

 

 

Datum:           Woensdag 14 november

Tijd:                19:30-21:30 uur (borrel en maaltijd vanaf 18.30 uur)

Plaats:             DutchCulture, Herengracht 474 in Amsterdam

Onderwerp:    Gedeeld cultureel erfgoed in de Cariben

Sprekers:      Julie-Marthe Cohen, Ronald Gill

 

 

************************************************

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.

De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon. 

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl