ICOMOS : Iconische Woonhuizen, 9 december

9 december 2015 | 19.30 uur | ,

De ICOMOS lezing van woensdag 9 december staat in het teken van iconische 20-ste eeuwse woonhuizen als aspect van historisch erfgoed. Architectuurhistorica Natascha Drabbe zal vertellen over het woonhuis in Zuid-Californië en het Iconic Houses Network, thema van het 4de Iconic Houses Congres in 2016 in het Getty Center. Restauratiearchitect Wessel de Jonge neemt ons mee naar Brno en de restauratie van Mies van der Rohe’s Villa Tugendhat, in 2001 op de lijst van Werelderfgoed geplaatst.

 

Datum: Woensdag, 9 december 2015
Tijd: 19.30-21.30 uur (borrel en maaltijd vanaf 18.30 uur)
Plaats: Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Herengracht 518sous in Amsterdam
Onderwerp: Iconische 20e-eeuwse woonhuizen
Sprekers: Wessel de Jonge, Natascha Drabbe

 

Villa Tugendhat door Wessel de Jonge

De Villa Tugendhat is ontworpen door Mies van der Rohe tussen 1928-30. Het is het belangrijkste woonhuis dat hij in Europa realiseerde voor hij in 1938 uitweek naar de VS. De familie Tugendhat ontvluchtte het nazi-regime al eerder, met achterlating van dit iconische woonhuis op de heuvel in Brno, Tsjechië. Na plaatsing op de Werelderfgoedlijst in 2001 is een unieke restauratiecampagne op gang gekomen, met heel veel aandacht voor de bijzondere materialen zoals ‘stucco lustro’ en Makassar ebbenhout. Wessel de Jonge was vice-voorzitter van de internationale begeleidings- commissie THICOM. De villa is in 2012 heropend als museum en trekt duizenden bezoekers.

A California State of Mind door Natascha Drabbe
In haar lezing zal Drabbe een korte schets geven van de architectuurontwikkelingen in Zuid Californië, die het thema zijn van het vierde Iconic Houses congres dat van 17-19 februari gehouden wordt in het Getty Center in Los Angeles. Van het Gamble House als vroeg 20e-eeuwse hoogtepunt van American Arts & Crafts naar de vernieuwing in het begin van de 20e eeuw, met de komst van architecten op zoek naar een eigen bouwstijl. Daarbij zal zij aandacht besteden aan de belangrijkste vernieuwers van de regio zoals Frank Lloyd Wright, Rudolph Schindler, Richard Neutra, Charles Eames en de Case Study Houses en John Lautner. De inventarisatie Historic Places of Los Angeles van de LA Conservancy en initiatieven zoals het Getty Conservation Institute’s ‘Conserving Modern Architecture Initiative’ (CMAI) en het subsidieprogramma van de Getty Foundation ‘Keeping it Modern’, voor 20e-eeuwse gebouwen in de hele wereld komen ook aan de orde.

 

Architect Wessel de Jonge is een specialist in 20e eeuws erfgoed met een internationale reputatie. Het gelijknamige architectenbureau in Rotterdam is sinds 1999 actief op het gebied van herbestemming van gebouwen, dikwijls in een dynamische stedelijke context en in combinatie met nieuwbouw. Bekende projecten zijn de Van Nelle Fabriek, Jan Duiker’s Openluchtschool en sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Hij is recent benoemd tot hoogleraar Heritage & Design aan de Faculteit Architecture and the Built Environment van de TU Delft. www.wesseldejonge.nl

Architectuurhistoricus Natascha Drabbe startte in 1996 Cultural Connections, een projectbureau op het gebied van architectuur en vormgeving. Tussen 1997 en 2002 was haar designtentoonstelling ‘re-f-use’, over duurzame productontwikkeling, in dertien Europese musea te zien. Bij de Premsela Stichting was zij van 2002 tot 2006 verantwoordelijk voor de internationale projecten. Sinds 2006 is Drabbe zelfstandig gevestigd en gespecialiseerd in perscommunicatie. Ze werkt o.a. voor Hans van Heeswijk architecten en Powerhouse Company. Geïnspireerd door haar Van Schijndelhuis in Utrecht, het jongste monument van Nederland dat op afspraak bezocht kan worden, lanceerde ze in 2012 het internationale Iconic Houses netwerk waarbij hondervijftig 20e-eeuwse museumwoningen zijn aangesloten. Het platform richt zich naast de gezamenlijke promotie ook op het behoud, beheer, beleid en samenwerking. www.iconichouses.org | www.vanschijndelhuis.nl | www.ndcc.nl

 

*Let op: de voor ICOMOS-lezingen te gebruiken ingang van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis is niet de museumingang als vermeld op de website van het museum maar Herengracht 518- sous.

                       ************************************************

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.
Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00. De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via icomac@icomos.nl