ICOMOS lezing 13 nov. 2019: Oog in Oog met Suriname
13 november 2019 | 19.30 uur | DutchCulture, Amsterdam
Deze avond zal in het teken staan van de gedeelde geschiedenis met Suriname. Historicus Eric Kastelijn neemt ons mee naar Paramaribo. Hij laat ons zien welke fascinerende soms vergeten verhalen in deze stad hun neerslag hebben gevonden als gedenktekens.
Gijs Schunselaar vertelt over de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – nu te zien is in Museum Van Loon -én over de koerswijziging van het museum die aan deze tentoonstelling voorafging.
Aan de Surinaamse Grachten door Gijs Schunselaar
Begin oktober startte in Museum Van Loon de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863). Voor het eerst belicht het museum hiermee de connectie tussen Suriname en de familie Van Loon in de 18de en 19de eeuw. Via verhalen van acht historische personages – van slaafgemaakten in Suriname tot welgestelde consumenten in Amsterdam – wordt een gedeelde geschiedenis verteld. Nazaten van deze historische personen reflecteren in de tentoonstelling op hun gemeenschappelijke verleden. De tentoonstelling is in samenwerking met Imagine IC participatief tot stand gekomen. Marian Duff tekende als medeconservator voor de nazatenlijn binnen de tentoonstelling.
Aan de Surinaamse grachten is tevens de start van een koerswijziging van Museum Van Loon. Waar voorheen vanuit een eurocentrisch (kunst-)historisch frame werd geprogrammeerd, wordt deze gekanteld naar een meerstemmig geluid. Gijs Schunselaar gaat in op het wordingsproces van de tentoonstelling en de koerswijziging.
Gedenktekens in Paramaribo door Eric Kastelein
Het project – en boek in wording – Oog in oog met Paramaribo gaat over herinneringserfgoed. Historicus Eric Kastelein is op zoek gegaan naar de cultuurhistorische gedenktekens in de hoofdstad van Suriname en naar de geschiedenissen achter de standbeelden, borstbeelden en de gedenkstenen (totaal 112 stuks). Hij is erin geslaagd veel verassende en vergeten verhalen over dit erfgoed te achterhalen. Door deze hervonden verhalen te vertellen van bijvoorbeeld het zinderende conflict in 1890 tussen predikant Steijnis en de antisemiet gouverneur De Savornin Lohman, of de verrassende vondst in het Koninklijk Huisarchief van zestig brieven uit 1923 over ruzies rond het beeld van Wilhelmina, ziet u Paramaribo zoals u het niet eerder zag.
Sprekers:
Gijs Schunselaar (1977) is sinds februari 2018 directeur bij Museum Van Loon, Amsterdam. Gijs is van huis uit bedrijfseconoom en bestuurskundige, en vanaf 2004 werkzaam in de cultuursector. Eerst in de klassieke muziek (o.a. Grachtenfestival), later in de letteren. Hij volgde een programma aan INSEAD Business School in Fontainebleau en studeerde kunstgeschiedenis. Naast zijn werk is Gijs onder andere betrokken bij de Amsterdamse Kunstraad (lid commissie Cultuurhuizen en commissie Letteren & Debat), bestuurslid bij het AMVJ Fonds (voor culturele participatie door Amsterdamse jongeren), bestuurslid van Stichting PAN en bestuurslid bij de INSEAD Alumni Vereniging Nederland.
Eric Kastelein (1954) is historicus en werkte meer dan vijfendertig jaar als marketingmanager in het bedrijfsleven. Hij deed jarenlang onderzoek naar zijn voorouders en publiceerde het resultaat in het boek Langs de het spoor van de wagemaecker. Een familiegeschiedenis van 1600 tot heden. Vanaf 2010 bezoekt hij jaarlijks Suriname. Hij schrijft parttime voor Parbode Surinaams Magazine en de krant de Ware Tijd. Sinds 2017 doet hij research naar het herdenkend cultureel erfgoed in Paramaribo. De (vergeten) geschiedenissen achter de cultuurhistorische standbeelden, borstbeelden, gedenkstenen, plaquettes en meer.
***************************
De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.
Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.
Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00. De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.
Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via:
lezingen@icomos.nl