ICOMOS lezing: Community Museums in Nederland en in Oost-Afrika

8 maart 2017 | 19.30 uur | ,
De ICOMOS lezing van woensdag 8 maart belicht een nieuw fenomeen in museale concepten: het Community Museum. Marjan Otter / Rijnwardt Academie vertelt over de Museumstraat: buurtgerichte initiatieven, begonnen in Rotterdam en nu ook in Amsterdam. Rosalie Hans / University of Norwich ziet interessante ontwikkelingen wb erfgoedbehoud binnen lokale gemeenschappen in Oost-Afrika: Kenya en Oeganda.

De Museumstraat door Marjan Otter

De Museumstraat is een concept uit Rotterdam waarbij één straat tot Museumstraat wordt verkozen. Bewoners van die straat kunnen zich aanmelden om voor één dag museumdirecteur te zijn. Zij worden door middel van een meet & match gekoppeld aan één van de deelnemende musea. Samen kiezen zij dan een object (soms meerdere) uit de collectie van het museum om deze voor één dag in de woning tentoon te stellen. De museumdirecteur voor één dag en een museummedewerker vertellen dan samen een verhaal waar het object een belangrijke rol in speelt. Museumdirecteuren voor een dag nodigen iedereen uit de buurt of met belangstelling voor kunst uit en vertellen waarom zij uit de collectie van “hun museum” juist dat speciale voorwerp of die voorwerpen hebben gekozen. Hun persoonlijke verhalen en de bijzondere huiskamer locatie zorgen samen voor een heel nieuwe kijk op de museumcollectiestukken. Naast het doel om musea en bewoners te verbinden, is er ook de intentie om buurtbewoners onderling in contact met elkaar te brengen. De Museumstraat is in 2014 naar Amsterdam gebracht door de Reinwardt Academie. De studenten van de minor cultureel ondernemen van die opleiding organiseerden een succesvolle pilot in de Javastraat. De eerste officiële Amsterdamse editie, georganiseerd door een nieuwe lichting minor studenten, vond plaats in 2015 in de Pretoriusstraat (Transvaalbuurt Amsterdam- Oost). In 2016 hebben (oud)studenten het project zelfstandig voortgezet in de Kolenkitbuurt.

 

Nieuwe generatie Afrikaanse musea door Rosalie Hans

Musea zijn waarschijnlijk niet de eerste vorm van erfgoed wanneer men denkt aan Afrika. Toch zijn er interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van musea op het Afrikaanse continent. In Kenya en Oeganda zijn sinds de jaren ’00 in rap tempo kleine, lokale musea opgericht. Vaak zijn deze musea individuele initiatieven, langzaam opgebouwd met minimale middelen en maximale passie voor het behoud van een cultuur. In deze lezing zal de bijzondere ontwikkeling van deze musea nader worden bekeken. Waarom worden deze musea opgericht? Hoe komen deze lokale en afgelegen musea aan hun grote, internationale netwerken en welke rol spelen die in de museale ontwikkeling? En tot slot, hoe veranderen deze musea het concept ‘museum’?

 

Sprekers: 

Marjan Otter is sinds acht jaar docent marketing en management aan de Reinwardt Academie. Opgeleid als kunsthistoricus en archeoloog is Marjan jarenlang werkzaam geweest in de culturele sector met onder meer marketingfuncties bij Leiden Museumstad, Verzetsmuseum Amsterdam, Tropenmuseum en Scheepvaartmuseum en bestuursfuncties bij ICOM Nederland en Blue Shield. Binnen de Reinwardt Academie, opleiding voor erfgoedprofessionals en onderdeel van de Amsterdams Hogeschool voor de Kunsten, coördineert zij de minor cultureel ondernemen. In deze minor krijgt ieder jaar een nieuwe groep studenten zelf de regie over een project dat ze van A tot Z zelf organiseren en in de markt zetten.

Rosalie Hans doet promotie onderzoek bij de Sainsbury Research Unit, University of East Anglia in Norwich, Verenigd Koninkrijk. Ze onderzoekt de ontwikkelingen van nieuw opgerichte musea in oost Afrika en de manier waarop hun lokale, nationale en internationale netwerken het museum concept beïnvloeden. In 2016 heeft ze haar veldwerk in Kenya en Oeganda afgerond. Naast haar onderzoek is ze consultant geweest voor een erfgoed project in Tanzania. Rosalie heeft haar Master behaald in Museum Studies bij University College London in 2009. Ze heeft zowel voor musea in Mozambique en Sierra Leone als het British Museum Africa Programme in Londen gewerkt.

 


Plaats: Dutch Culture, Herengracht 474

Tijd: De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

Toegang: Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.
Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00. De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding: voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl