ICOMOS lezing: Indonesisch – Nederlandse Ontmoetingen: 12 april 2017

12 april 2017 | 19.30 uur | DutchCulture, Amsterdam
Deel dit bericht:

Door de eeuwen heen is er uitwisseling geweest tussen Nederland en Indonesië, zeker ook op muziekgebied. Aan de hand van het boekproject Recollecting Resonances neemt Bart Barendregt ons mee op een muzikale zoektocht naar hoorbare sporen van dit gedeeld cultureel erfgoed. In het Project Konneksi-Connectie 2016 staan culturele verbindingen tussen Nederland en Indonesië centraal. Marga Bosch en Ingrid Oud belichten hedendaagse muzikale verbindingen: Indonesische, Nederlandse en Amerikaanse dj’s voor het eerst samen op het Amsterdam Dance Event /ADE.

ICOMOS lezing: Indonesisch – Nederlandse Ontmoetingen

Datum: woensdag 12 april 2017,  van 19.30 – 21.30 uur
(borrel en maaltijd vanaf 18.30 uur)
Adres: Dutch Culture, Herengracht 474 in Amsterdam
Sprekers: Bart Barendregt, Marga Bosch en Ingrid Oud

 

Klanken van Herinnering, Indonesisch-Nederlandse Muzikale Ontmoetingen door Bart Barendregt

Door de eeuwen heen hebben Nederlandse en Indonesische componisten, artiesten en muziekwetenschappers elkaar geïnspireerd. De Nederlandse aanwezigheid in eerst Oost-Indië en later de Republiek Indonesië, maar ook de hoorbare aanwezigheid van de Indonesische diaspora in eigen land, hebben veelvuldig bijgedragen aan een muzikale uitwisseling van idealen en ideeën; van militaire blaaskapel en Valerius-lied, klassieke en liturgische muziek, tot jazz, Indorock, en recentelijk wereldmuziek. Deze klanken beluisterend gaan we gemakkelijk voorbij aan de uiteenlopende motieven van deze uitwisselingen en de vaak ongelijke machtsposities waaruit zij voortkwamen. Alledaags en van velen leent juist muziek zich voor een analyse van gedeeld erfgoed. Aan de hand van het boekproject Recollecting Resonances neemt Bart Barendregt ons mee op een historische, antropologische en vooral muzikale zoektocht naar de wijze waarop dit soort muzikale ontmoetingen in een ver en meer nabij verleden gestalte kregen en vooral hoe zij vandaag de dag nog steeds gekoesterd worden.

Koneksi-Connectie 2016 door Marga Bosch en Ingrid Oud

Het is bijna 72 jaar geleden dat Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. Ondanks alle turbulentie in de decennia daarna zijn er nog steeds banden tussen beide landen. Koneksi-Connectie 2016 bestaat uit een aantal projecten waarin de verbindingen tussen Nederland en Indonesië centraal staan. Verbindingen in de kunst, in de muziek en via de gedeelde geschiedenis van de twee landen. Voor de tentoonstelling Rethinking HOME verdiepten zes Nederlandse en vijf Indonesische kunstenaars zich in de betekenis van ‘HOME’. Zij maakten nieuw werk na een verblijf van 10 dagen in elkaars land. In hoeverre komt de gedeelde geschiedenis terug in het nieuwe werk? Hoe verliep de samenwerking tussen de kunstenaars? Speelden culturele verschillen hierbij een grote rol?

Voor de Koneksi-Connectie Dance Special, onderdeel van het Amsterdam Dance Event (ADE), kwamen voor het eerst in ADE’s geschiedenis Dj’s uit Nederland, Indonesië en de Verenigde Staten samen. Wat waren hier de connecties?

Sprekers:

Bart Barendregt is Universitair Hoofddocent aan het Instituut voor Cultureel Antropologie en Ontwikkelingssociologie van de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar digitale en populaire cultuur en heeft veelvuldig gepubliceerd over uitvoerende kunsten, nieuwe en mobiele media en (de geschiedenis van) Zuidoost-Aziatische popmuziek. Momenteel schrijft hij een boek over Islamistische boyband-muziek in Kuala Lumpur.

Marga Bosch is docent Engels op een middelbare school. Daarnaast werkt zij vanuit haar eigen bedrijf Smartartvise als strategisch adviseur en subsidieverwerver in de culturele sector. Zij heeft als consultant, projectleider en producent ervaring met het opzetten van nieuwe projecten en met internationale culturele (samenwerkings)projecten voor stichtingen en het kunstvakonderwijs.

Ingrid Oud werkt als erfgoedspecialist. Zij is werkzaam als projectcoördinator, beleidsadviseur en conservator van watererfgoed. Ze is opgeleid als kunsthistorica en informatiespecialist. Marga’s en Ingrid’s persoonlijke band met Indonesië leidde in 2012 tot de oprichting van de Stichting Tastbaar Verleden. Koneksi-Connectie is ontstaan vanuit hun passie voor de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, die zij voor een breed publiek op een verfrissende manier willen verbinden met het heden en de toekomst.

            ***************

Datum en Tijd: De lezing vindt plaats op woensdag 12 april, van 19.30-21.30 h.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

Adres: Dutch Culture, Herengracht 474 in Amsterdam

Kosten: Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.
Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00. De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl