ICOMOS: Werelderfgoed nominaties: Nederland, Caraïbisch gebied en Oost-Afrika

10 juni 2015 | 19.30 uur | ,

De laatste ICOMOS lezing van dit seizoen zet op 10 juni nog eens de nominaties voor de Werelderfgoedlijst op een rijtje: Dré van Marrewijk bespreekt de genomineerde sites in Nederland (de Koloniën van Weldadigheid, de Hollandse Waterlinie, de Limes) en de plantages van West-Curacao. Nicolas Clarke belicht drie sites in Oost-Afrika, waaronder het karakteristieke Stone Town van Zanzibar (foto).

 

Nederlands voorlopige lijst van Werelderfgoederen door Dré van Marrewijk

Een internationale expertgroep heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken geadviseerd vier erfgoederen te nomineren voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het betreft:

  • Koloniën van Weldadigheid 2017 (transnationale, seriële nominatie, samen met België)
  • Nieuwe Hollandse Waterlinie 2018 (als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam)
  • Plantages van West Curaçao 2019 (eventueel als uitbreiding van Willemstad)
  • Romeinse Limes 2020 (uitbreiding van Frontiers of the Roman Empire; samen met Duitsland)

De bewindslieden hebben dit advies overgenomen. Dré van Marrewijk (RCE) was bij de opstelling van het advies betrokken en vertelt over de totstandkoming en de argumenten van de experts. En passant komen ook de drie Caraïbische kandidaat-werelderfgoederen ter sprake, die in de ICOMAC-reeks over de Nederlandse Voorlopige Lijst nog niet aan bod zijn gekomen

 

World Heritage in East Africa: beyond palms and beaches by Nicholas Clarke

The nomination of a place as World Heritage brings about a great change in dynamics –economically, socially and managerially– which is not always easy to accommodate and steer. This is especially true of Africa where much is informal and resources are lacking. The talk will focus on three African World Heritage Site and explore some of the challenges these sites face. The three sits are:

  • Kilwa Kisiwani and Songo Mnara (taken off the World Heritage in Danger List in 2013)
  • The Tombs of the Kasubi Kings (which is on this danger list)
  • Stone Town of Zanzibar (which might be listed as World Heritage in Danger very soon)

 

Sprekers:

Dré van Marrewijk is landelijk coördinator Werelderfgoed en werkzaam voor de RCE. In die rol heeft hij te maken met de verschillende siteholders van Nederlandse Werelderfgoederen en met hun koepelorganisatie, de Stichting Werelderfgoed.nl. Ook is hij nauw betrokken bij het opstellen van nieuwe nominaties voor de Werelderfgoedlijst en bij de uitvoering van het nationale beleid. Verder is hij het aanspreekpunt voor alle vragen aan en vanuit het Werelderfgoedcentrum in Parijs. Hij is fysisch en historisch geograaf en heeft werkervaring op het gebied van landschap, cultuurhistorie en ruimtelijke ordening bij onder meer LNV, ROB en Belvedere. Tevens is hij eigenaar van bureau Tijdlijn.

Nicholas Clarke (1976, Pretoria) is a South African-born architect. He holds a professional degree from the University of Pretoria and a Masters in Environmental Design in Architecture from Cambridge University. He practiced as architect in South Africa and served as lecturer at the University of Pretoria from 2007-2013.

His first exposure to World Heritage came in 2005 when he was commissioned to inventory the built heritage fabric of the Vredefort Dome as part of the nomination process for that WHS, followed by mapping the buffer zone for the Aapravasi Ghat WHS, Mauritius. In 2010 he led a UNESCO-funded mapping project to the Stone Town of Zanzibar WHS and has since undertaken a number of Reactive Monitoring Missions on behalf of ICOMOS. Nicholas is registered as PhD candidate at the Delft University of Technology.

 

 

*Let op: de voor ICOMOS-lezingen te gebruiken ingang van het Museum Geelvinck Hinlopen Huis is niet de museumingang als vermeld op de website van het museum maar Herengracht 518 sous.

 

************************************************

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.

 

Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.

De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

 

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk

en kan uitsluitend via icomac@icomos.nl