De Nationale Museumweek 18-26 april: ‘Ons Echte Goud’

18 april 2015 | 12.00 uur | ,
Deel dit bericht:

Met het thema ‘Ons Echte Goud’ tonen deelnemende musea aan de Nationale Museumweek, van 18 tot en met 26 april, hun schatten aan het publiek. Het ‘echte goud’ van Museum Geelvinck bestaat uit de vier prachtige stijlkamers die de kern vormen van ons museum. Hier zie en ervaar je hoe er vroeger werd geleefd en komen het huis en haar bewoners tot leven.

Het schilderij van Adriana Hinlopen is voor ons belangrijk en een waar pronkstuk door haar nauwe verwantschap aan de eerste bewoonster, Sara Hinlopen. De man van Sara, Albert Geelvinck, heeft in 1687 het stadspaleis laten bouwen. Portretten van andere familieleden zijn nu te bewonderen in de Rode kamer.

Ontdek ook onze andere schatten in de vorm van de historische piano’s. Gedurende de Nationale Museumweek zal iedere dag (m.u.v. dinsdag) tussen 12 en 13 uur door onze fortepianisten een repertoire met ‘Gouwe Ouwe, popsongs uit Mozart’s tijd’ ten gehore worden gebracht.

De instrumenten die bespeeld zullen worden zijn o.a. de  Zahler fortepiano vleugel (1805) en de Böhm fortepiano vleugel (1820), beide zijn ons vriendelijk ter beschikking gesteld door Gijs Wilderom.

 

Deze speciale lunchconcertjes zijn gratis bij te wonen.

Het repertoire ‘Gouwe Ouwe, popsongs uit Mozart’s tijd’, sluit mooi aan op de aandacht dit jaar voor het feit dat 250 jaar geleden, in 1765, de jonge Mozart met zijn zusje Nannerl en hun beide ouders een concerttour door Nederland maakten, waarbij zij Den Haag (Hof van Stadhouder Willem IV en Willem V), Amsterdam, Haarlem en Utrecht aandeden. In Amsterdam, hij was toen 9 jaar, heeft hij opgetreden in de ‘Salle du Manège’, een zaal op de hoek van de Leidse – en de Lijnbaansgracht. Samen hebben zij ook een bezoek gebracht aan het toenmalige stadhuis, het paleis op de Dam en de Portugese en de Duitse Synagoge. De concertzaal van Felix Meritis, de eerste echte concertzaal in Nederland en de op één na oudste van Europa, is pas in 1788 in gebruik genomen.

 

Wie speelt wanneer tijdens de Nationale Museumweek tussen 12 en 13 uur?

Zaterdag 18 april:     Olga Pashchenko

Zondag 19 april:       Olga Pashchenko

Maandag 20 april:    Lauretta Bloomer

Dinsdag 21 april:      zijn wij gesloten / closed

Woensdag 22 april:  Ursula Dütschler

Donderdag 23 april: Tullia Melandri

Vrijdag 24 april:        Maria Prokovieva

Zaterdag 25 april:    Tae-Young Kim

Zondag 26 april:      Tae-Young Kim

 

Zie de website: Nationale Museumweek Ons Echte Goud / Museum Geelvinck.

Meer informatie over de Sweelinck Collectie, zie Sweelinck Collectie.