1919-2019 met Duo Da Vai!

21 december 2019 | 20.15 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Deel dit bericht:

Op de valreep in 2019 brengen Marnix Verberne en Yaroslav Kalpakov drie absolute meesterwerken voor altviool en piano, die u terugvoeren naar 1919, het jaar waarin zij geschreven zijn.

Marnix Verberne, altviool en Yaroslav Kalpakov, piano Als we in 2019 honderd jaar terugkijken naar 1919 zien we dat de wereld er destijds anders uitzag. De eerste Wereldoorlog, la Grande Guerre, was net afgelopen en er heerste een voorzichtig optimisme in Europa. De Nations  League, de vroegste voorloper van de VN, werd opgericht. Op veel plekken in Europa verkregen volkeren vrijheid en onafhankelijkheid en in Nederland mochten vrouwen voor het eerst naar de stembus. Ook op muzikaal gebied gebeurde er een hoop. Schönberg, Stravinsky en anderen hadden in de voorgaande jaren de muziekwereld al aardig op de kop gezet, maar in 1919 voltooide Richard Strauss ook zijn Frau ohne Schatten, schreef Maurice Ravel Tombeau de Couperin en Edward Elgar zijn celloconcert.

In 1919 zagen ook maar liefst drie absolute meesterwerken voor het altviool-piano-repertoire het licht! In mei 1919 voltooide Ernest Bloch zijn Suite 1919, waarin we op reis gaan door de jungle, allerlei mysterieuze creaturen uit het diepst van het oerwoud tegenkomen, maar ook China aandoen. Op 2 juni 1919 gaf Paul Hindemith zelf de premiere van zijn “Fantasie” sonate op. 11 nr. 4. Sindsdien raakte Hindemith zo in de ban van de altviool dat hij, tot die tijd naast componist ook zeer actief als violist, zelf definitief overstapte op de altviool en bovendien de literatuur nadien met vele composities voor de latviool uitbreidde. Dat deed ook Rebecca Clarke, met als absolute hoogtepunt haar enigmatische sonate voor altviool en piano geschreven in 1919. Honderd jaar later brengt het Duo Da Vai! Alle drie de werken in een programma!

Toegang €15,-

 Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam