Aleksandra Swigut – fortepiano: met Chopin op Oud-Amelisweerd

18 oktober 2019 | 19.30 uur | Buitenplaats Oud-Amelisweerd, Bunnik
Musicus/ensemble: Aleksandra Swigut – fortepiano 

Deel dit bericht:

UITVERKOCHT

Er zijn nog wel beperkt kaarten verkrijgbaar voor:
19 oktober 20.00 uur Muziek Museum Zutphen
– 20 oktober 16.45 uur Luther Museum Amsterdam

One reason I admire the playing of Aleksandra Świgut  is its spontaneity. She often surprises me and makes unpredictable but creative interpretative gestures in her rather theatrical approach to the music”

Michael Moran, International Chopin Competition on Period Instruments, michael-moran.org

Chopin Competition on Period Pianos Warshaw 2018

De winnares van de tweede prijs in het prestigieuze International Chopin Competition on Period Pianos in Warschau afgelopen jaar maakt een door Museum Geelvinck georganiseerde concerttour door Nederland.

fortepiano vleugel Tischner 1828

Zij speelt Chopin op historische piano’s. Op de buitenplaats Oud Amelisweerd zal dat een door Johann August Tischner in 1828 in St. Petersburg gebouwde fortepiano zijn, een topinstrument uit de collectie van Museum Geelvinck.

Museum Geelvinck heeft dit zeldzame instrument in bruikleen geplaatst in het Pop-up Museum Oud Amelisweerd. Tischner bouwde fortepiano’s voor onder meer Glinka en Tsaar Nicolaas I. Dit concert ter ere van Chopin’s 170e sterfdag is de eerste in een reeks concerten, die Museum Geelvinck in samenwerking met Museum Huis Doorn de komende maanden op Oud Amelisweerd verwacht te realiseren.

Programma

Fryderyk Chopin (1810-1849)

Nocturnes op. 27 c sharp minor and D flat major
Prelude c sharp minor op 45
4 Mazurkas op. 30
Waltz E flat major op 18
Barkarole F sharp major op 60

Polonez-fantasie op. 61
Etiude e minor op 25 nr 5
Etiude F major op. 10 nr 8
Ballada F major op. 38
Scherzo E major op. 54

Toelichting op het programma

Wij houden graag de goede traditie in ere om rond de sterfdag van Chopin (17 oktober 1849), een Chopin-in-memoriam concert te organiseren. Dit jaar gedenken wij Chopin’s 170ste sterfdag. Wij zijn bijzonder verheugd dat Aleksandra Swigut – prijswinnares van het 1ste Internationale Chopin Concours 2018 in Warshaw op historische piano’s – onze uitnodiging om aan dit Chopin-in-Memoriam concert inhoud te geven, heeft aanvaard.

ex aequo Naruhiko Kawaguchi

Aleksandra won deze tweede prijs ex aequo met ‘onze’ Naruhiko Kawaguchi – prijswinnaar van de Geelvinck Chopin Award 2018 –  die vorig jaar een prachtig en ontroerend Chopin-in-Memoriam concert heeft gegeven in het Luther Museum Amsterdam en Muziek Museum Zutphen.

Kamermuziek op Oud-Amelisweerd

In landhuizen, buitenplaatsen en kastelen is altijd gemusiceerd. Zonder enige twijfel hebben bewoners van Oud-Amelisweerd in vroeger tijden met elkaar muziek gemaakt of de gasten van de familie op muziek onthaald. Deze lange traditie wil Oud-Amelisweerd opnieuw leven inblazen en doet dat in samenwerking met Museum Geelvinck. Sinds kort staat in een van de kamers met uiterst zeldzaam,18de eeuws Chinees papierbehang, een vroeg-19de eeuwse fortepiano vleugel (Tischner, St. Petersburg 1825). Het is de bedoeling dat dit instrument regelmatig solo of in kamermziekbezetting te horen zal zijn. De internationaal rising star Aleksandra Swigut bijt de spits af van deze muziekserie op Oud-Amelisweerd.

Let op: wegwerkzaamheden op 18 oktober vanaf 20 uur:

Rijkswaterstaat laat weten:

Landgoederen slechter bereikbaar door afsluiting N411 Utrecht-Bunnik

De N411 (Koningsweg en Koningslaan) tussen Utrecht en Bunnik is in het weekend van 18 – 21 oktober gesloten voor auto’s., vanaf 20 uur.
Het parkeerterrein van Oud-Amelisweerd (afslag op de N411) is bereikbaar via Utrecht en niet via Bunnik.

Aanbevolen navigatie: 

U kunt de navigatie instellen om via de Koningsweg naar de Koningslaan (N411) en uiteindelijk Parkeerplaats Oud Amelisweerd te navigeren. De N411 wordt afgesloten, maar pas vanaf 20 uur op het stuk tussen de parkeerplaats en Bunnik.

Vanuit Bunnik: rijdt u over de N411 tot vlak voor de nieuw geplaatste stoplichten, sla rechts af de ventweg op, volg die ca. 100 meter en u ziet de parkeerplaats rechts van u. Aan het einde van de oprijlaan ziet u het Huis liggen.

Vanuit Utrecht: rijdt u tot aan de stoplichten en slaat u links af, de ventweg op.

Bekijk kaartje met meer informatie

 Locatie

Buitenplaats Oud-Amelisweerd

Oud-Amelisweerd is een buitenplaats en ridderhofstad bij Bunnik in de Nederlandse provincie Utrecht. Het maakt samen met het koetshuis en de tuin het complex Historische Buitenplaats Oud-Amelisweerd. Samen met Nieuw-Amelisweerd vormt het de landgoederen Amelisweerd. Het landhuis heeft enige tijd de Armando collectie gehuisvest. Nu toont de kring van vijf samenwerkende Utrechtse kastelen wissel-tentoonstellingen uit eigen depot.

Lees verder
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik