Aleksandra Swigut – fortepiano: Chopin in het laatste (?) concert in het Muziek Museum Zutphen

19 oktober 2019 | 20.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Aleksandra Swigut – fortepiano 

Deel dit bericht:

UITVERKOCHT

One reason I admire the playing of Aleksandra Świgut  is its spontaneity. She often surprises me and makes unpredictable but creative interpretative gestures in her rather theatrical approach to the music”

Michael Moran, International Chopin Competition on Period Instruments, michael-moran.org

Chopin Competition on Period Pianos Warsaw 2018

De winnares van de tweede prijs in het prestigieuze International Chopin Competition on Period Pianos in Warschau afgelopen jaar maakt een door Museum Geelvinck georganiseerde concerttour door Nederland.

Zij speelt Chopin op historische piano’s. In het Muziek Museum Zutphen zal dat de door Conrad Graf in 1836 gebouwde Weense fortepiano zijn, een topinstrument uit de museumcollectie.

Laatste (?) concert in ‘De Wildeman’

Dit is – in ieder geval voorlopig – het laatste concert in ‘De Wildeman’, omdat de toekomst van het Muziek Museum in dit rijksmonument zeer ongewis is. Museum Geelvinck is hierover in gesprek met de gemeente.

Programma

Fryderyk Chopin (1810-1849)

Nocturne c-sharp minor op. 27

Barkarole F-sharp-major op. 60

Mazurkas op. 30

Etiude e minor op. 25 nr 5

Etiude F major op. 10 nr 8

Walz E flat major op. 18

Ballada F major op. 38

Polonaise-fantasie A flat major op. 61

Scherzo E major op. 54

Toelichting op het programma

Wij houden graag de goede traditie in ere om rond de sterfdag van Chopin (17 oktober 1849), een Chopin-in-Memoriam concert te organiseren, dit jaar 170 jaar geleden. Wij zijn bijzonder verheugd dat Aleksandra Swigut – prijswinnares van het 1ste Internationale Chopin Concours 2018 in Warshaw op historische piano’s – onze uitnodiging om aan dit Chopin-in-Memoriam concert inhoud te geven, heeft aanvaard.

ex aequo Naruhiko Kawaguchi

Aleksandra won deze tweede prijs ex aequo met ‘onze’ Naruhiko Kawaguchi – prijswinnaar van de Geelvinck Chopin Award 2018 –  die vorig jaar een prachtig en ontroerend Chopin-in-Memoriam concert heeft gegeven in ons museum.

 Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website