Beethoven en Jozefien
27 augustus 2016 | 21.00 uur
| Hanzehof, Zutphen
De Britten Academie (Britten Jeugd Orkest) m.m.v. Noé Inui, viool.
Aanvang: 21:00 uur
Entree: € 25.00
Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de kassa van de Hanzehof.
Het Britten Jeugdorkest is een van Nederlands bekendste jeugdorkesten. Er wordt op hoog niveau gemusiceerd o.l.v. de bevlogen dirigent Loes Visser.
De ouverture Egmont die het orkest op dit festival gaat brengen werd door Beethoven geschreven bij het gelijknamige treurspel dat Johann Wolfgang van Goethe schreef over het leven en de heldendaden van de Graaf van Egmont, staatsman en generaal in de Nederlanden.
Hij werd door de Spanjaarden gevangen genomen en onthoofd (dat is dus blijkbaar van alle tijden).
Het werk, krachtig en explosief, is een van Beethovens meest gespeelde stukken en doet sterk denken aan zijn (nog bekendere) Vijfde Symfonie.
De toneelmuziek van Egmont bestaat uit tien delen, we kennen eigenlijk alleen de ouverture, de andere delen worden zelden uitgevoerd.
Over Beethovens vioolconcert opus 61 wordt door Nederlands bekendste violiste Janine Jansen gezegd dat het “… het puurste en mooiste concert is dat voor viool is geschreven. Misschien wel omdat de algemene opvatting is dat je het pas kunt spelen als je wat ouder bent en beschikt over voldoende levenservaring”.
Of de solist bij dit concert over die kwalificaties beschikt zult u zelf moeten beoordelen, dat hij weet waar hij aan begint staat buiten kijf.
De internationaal gelauwerde violist Noé Inui heeft in ieder geval op meer plaatsen gewoond en heeft meer gereisd dan wie dan ook.
Geboren in Brussel uit een Japanse vader en een Griekse moeder wont hij sinds 2006 in Düsseldorf. Hij studeerde o.a. aan de conservatoria van Parijs, Keulen en Karlsruhe, won awards in Helsinki en New York en speelde over de hele wereld met grote dirigenten en beroemde orkesten.
Het Beethoven Festival er er bijzonder trots op hem te kunnen presenteren.
De wellicht wat ludiek aandoende titel van dit concert Beethoven en Jozefien is een knipoog naar zijn “onsterfelijke geliefde” Josephine van Brunswick, een pianoleerlinge op wie hij verliefd werd. Immers, Beethoven was ook maar een gewone en nog steeds onvolprezen beroemdheid. Met een eigen festival, dat dan weer wel.