Benefietconcert restauratie Erard vleugel Romain d’Ansembourg

11 oktober 2019 | 20.15 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam
Deel dit bericht:

Nino Gvetadze, Daria van den Bercken & Shuann Chai zullen deze avond een benefiet concert verzorgen ten gunste van de restauratie van de vleugel uit de nalatenschap van Romain d’Ansembourg (1946-2014).

Erardvleugel 1892

In de nalatenschap van Romain bevindt zich een prachtige vleugel, gebouwd in 1892 door de bekende firma Sébastien Erard in Parijs. De nadrukkelijke wens van Romain was dat deze vleugel, beschikbaar dient te blijven voor talentvolle (jonge) musici.

Na Romains overlijden, bleek het instrument niet in optima forma. Op kosten van Museum Geelvinck, is deze Erard zodanig gereviseerd, dat het enige tijd weer goed bespeelbaar was. Talrijke musici hebben wekelijks – in het Cromhouthuis – een gevarieerd scala aan kamermuziek ten gehore kunnen brengen.

Nu zijn er helaas gebreken aan het licht gekomen, waardoor een ingrijpendere restauratie door echt vakmanschap noodzakelijk is. Hiervoor ontbreken de noodzakelijke fondsen.

Nestor Willem Brons en een reeks van andere virtuoze en talentvolle pianisten, die door Romain als jong talent een podium werd geboden: Wakana Shimizu,  Nino Gvetadze, Daria van den Bercken en Shuann Chai,  zullen benefiet concerten verzorgen ten gunste van het Erard onderhoudsfonds.

De opbrengst van de kaartjes à 25 euro komt geheel ten goede aan de bekostiging van deze waardevolle Erardvleugel.

 

Hopelijk gaan deze mooie initiatieven ervoor zorgen, dat het voor Romain zo dierbare instrument – geheel in zijn geest-  een functie behoudt in het muziekleven. Romain zou immers niets liever willen, dan dat zijn prachtige Erard door talentvolle musici ook in de toekomst intensief bespeeld blijft worden.
Op deze manier blijft zijn Erard een levende herinnering aan een zo bevlogen en door muziek geïnspireerde en gepassioneerde persoonlijkheid.

Programma     

SHUANN CHAI

Robert Schumann (1810-1856)
Davidsbündlertänze, op. 6 (Book I)(

 

NINO GVETADZE

Frederic Chopin  (1810-1849)
Three Waltzes &  Scherzo No. 2

 

DARIA VAN DEN BERCKEN

Tchaikovsky (1840-1893)
Barcarolle

Ludwig van Beethoven  (1770-1827)
Sonata in D minor, op. 31 no. 2 (“Tempest”)

 

SHUANN CHAI, NINO GVETADZE & DARIA VAN DEN BERCKEN

Sergej Rachmaninoff  (1873-1943)
Romance for piano, 6-hands

 

 Locatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

The Geelvinck Salon has found a new home in the building, which since June 2019, houses the Luther Museum, also known as the Wittenberg. This name is a reference to the city where Luther once made his theses known. The building, which dates from 1772, is located in the Plantagebuurt between Weesperstraat and Roetersstraat on the corner where Nieuwe Kerkstraat and Nieuwe Keizersgracht meet. The address of the Luther Museum and the church hall is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam