Carol Ruiz brengt componisten uit Catalunya, haar geboorteland

10 november 2019 | 17.00 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Deel dit bericht:

 

She has at the root of her musicality a harmonious personality and warm comunication given to very few. Tryly a “blessed spirit” for music!”

Alan Weiss, Winner of the public at the International Queen Elisabeth music competition in 1978 and reciever of the 4th prize:

wat een talent, wat een veelzijdigheid, van intieme gevoelige Nocturnes naar gepassioneerde Spaanse muziek,[…] wat een energie!

Marijke Brekelmans Pianola Museum

De Spaanse pianiste Carol Ruiz brengt een  programma met bijzondere muziek uit een bijzondere tijd waar oude tradities plaats maakten voor een nieuwer muzikaal idioom.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werd het piano repertoire in Spanje verrijkt door een nieuwe generatie pianisten en componisten. Zij combineerden de romantische muziektraditie met een zoektocht naar de muziek uit hun geboorteland. De meesten van hen groeiden op in Catalunya, een gebied met een sterke band met Frankrijk, het land van het impressionisme.

Federic Mompou, Manel Blancafort en Ricard Lamote de Grignon hoorden bij de “achtste” of ”onafhankelijk groep van Catalaanse componisten” en deelden hun bewondering voor de impressionisten. Zij verwerkten graag Catalaanse volkswijsjes en hadden een voorliefde voor ostinatomotieven, carillonimitaties en een soort zangerige, meditatieve klank.

Enric Granados stamt uit een eerdere generatie. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste componisten van Spanje. Hij is de oprichter van de ‘Acadèmia Granados Marshal’ voor piano, waar Lamote De Grignon en Mompou studeerden.

Alhoewel zijn werk beïnvloed werd door Robert Schumann, Edvard Grieg en Franz Liszt, ontwikkelde hij een eigen stijl met individuele harmonische wendingen en ritmiek, en met karakteristieke melodieën. Hij wordt wel de ‘Spaanse Chopin’ en de ‘laatste Romanticus’ genoemd. Zijn muziek is  intiem, maar ook speels, vol gevoel en kleur en ook sterk zijn tijd beschrijvend.

Toegang €15,- , Stadspas en studenten  €12,50

 Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam