De Jonge Mozart en een Amsterdams Verhaal: Ciconia Consort

17 oktober 2015 | 20.15 uur | Posthoornkerk,

De Mozarts op concertreis, 1765: Den Haag, Utrecht. Haarlem en Amsterfdam

In het najaar van 2015 is het 250 jaar geleden, dat Wolfgang Amadeus Mozart, samen met zijn zusje Nannerl en vader Leopold, de Nederlandse hofstad bezocht om daar op te treden aan het stadhouderlijk hof. Door ziekte, van zowel Nannerl als Wolfgang, duurt het bezoek onbedoeld langer dan een half jaar. De pas negenjarige ‘Wolfie’ schrijft in deze periode verschillende prachtige muziekwerken.

Ciconia Consort vertolkt de jonge Mozart

In een concert met een sprankje theater zal het Ciconia Consort deze ‘Haagse muziekwerken’ uitvoeren. Musicoloog en auteur van het boek ‘Mozart in de lage landen’, Jos van der Zanden, verzorgt de teksten voor dit programma, gebaseerd op brieven die Leopold Mozart vanuit Den Haag naar het thuisfront Salzburg stuurde. De gedreven acteur Ton Feil kruipt in de rol van vader Leopold en met twee jonge talentvolle pianosolisten, Nikola Meeuwsen en Peiting Xue als Wolfgang en Nannerl, proeft u de sfeer van het 18de-eeuwse stadhouderlijk klimaat, waarin wonderkinderen ter vermaak aan hoven en in publieke concertzalen werden geëxploiteerd. De jonge zangsoliste Lilian Farahani zal de speciaal aan prinses Carolina van Oranje-Nassau opgedragen aria’s vertolken.

Mozart en een Amsterdams verhaal: 

De Mozarts hebben ook in een Amsterdamse concertzaal opgetreden. Felix Meritis, met de grote, ronde Muzykzaal, werd pas in 1788 geopend (de op één na oudste muziekzaal van Europa en heeft later tot voorbeeld gediend voor het ontwerp van de Kleine Zaal van het Concertgebouw). Waarschijnlijk heeft Mozart in een concertzaal op de Leidsegracht gespeeld, die later wegens bouwvalligheid is afgebroken. De jonge Mozart heeft drie keer in Amsterdam opgetreden. Zo weten wij dat de familie rond Wolfgang’s 10-de verjaardag in Amsterdam verbleef.

 

Programma

Pianoconcert KV107 nos. 1 en 3

Concertaria’s KV78 en KV79

Symfonie nr. 4 in D, KV19

Symfonie nr. 25 in G klein

Concert voor 2 piano’s in Es groot

Delen uit: Galimathias Musicum

 

Over het Ciconia Consort

Het Ciconia Consort is een in 2012 opgericht strijkorkest, bestaande uit toonaangevende jonge musici die hun sporen reeds hebben verdiend op nationale en internationale concoursen en/of concertpodia. Zij mogen gelden als de crème de la crème van het jonge Nederlandse muziekleven. Het orkest is gevestigd in Den Haag en staat onder leiding van Dick van Gasteren.

‘Verrassend repertoire, verrassend ambitieniveau – een ontdekking‘ (Bas van Putten – journalist De Groene Amsterdammer/NRC Handelsblad)

Nederland is een muzikale parel rijker met het strijkorkest Ciconia Consort. Jonge musici die een groot plezier uitstralen en ongelooflijk goed spelen. Machtig mooi om te zien en te horen.’ (Corné Ran – programmeur Dr Anton Philipszaal/De Nieuwe Kerk, Den Haag)

‘Enthousiast en fris, behoort tot de top van de jonge Nederlandse strijkorkesten‘ (Marianne Koerts-Lange, v.m. producer NTR ZaterdagMatinee/Radio 4)

“The orchestra and the music were simply amazing. I would not miss the opportunity to listen to them again. (Fernando Fernández-Aguayo, consul Spaanse ambassade Den Haag)

 

Ciconia Consort
o.l.v. Dick van Gasteren

Ton Feil – acteur
Nikola Meeuwsen – pianoforte
Peiting Xue – pianoforte
Lilian Farahani – sopraan

Website: www.ciconiaconsort.nlLocatie