Cristian Leal – Fortepiano: Chopin at the Ball: Mazurka’s, Polonaises & Waltzes

10 augustus 2018 | 13.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Cristian Leal – (forte)piano 

De in Wenen studerende Chileense fortepianist Cristian Leal speelt een Chopin recital op een Pleyel fortepiano (Coll. Beunk) uit 1842. Met “Chopin at the Ball: Mazurka’s, Polonaises & Waltzes” sluit deze jonge en veelbelovende fortepianist aan bij het thema van het festival: “Fortepiano, Fashion & Dance”.

Cristian Leal

Zijn studie bracht hem inmiddels door de gehele wereld en hij heeft – buiten Zuid-Amerika en Europa – inmiddels ook al opgetreden op belangrijke concertpodia in o.a. Peking en Bangkok. Op dit moment studeert hij in Wenen. Hij doet daar – naast zijn post-master muziekstudie – ook wetenschappelijk onderzoek naar de techniek en muzikale esthetiek van Frédéric Chopin. Bovendien is hij initiatiefnemer en directeur van het Gesellschaft für Fortepiano in Wenen.

Pleyel Fortepiano 1842

Cristian speelt op een Pleyel fortepiano uit 1842 (Coll. Beunk), het favorite instrument van Chopin. Opvallend is de typisch Franse klankkleur van deze fortepiano: die is meer sprankelend dan de wat zwaardere Weense fortepiano’s van deze tijd en ook minder “wollig” dan de Engelse. Bovendien had Pleyel een mechaniek uitgevonden, waardoor de speler veel sneller de toon kon herhalen.

 

Fringe Concert

De Fringe Concerten zijn bedoeld om beginnende professionele fortepianisten – finalisten van ons Geelvinck Fortepiano Concours – podiumervaring met historische piano’s op te laten doen. De fringe concerten zijn gratis bij een bezoek aan ons museum. U betaald dus alleen uw museumentree en dat is met een Museumkaart slechts € 1,= (dat is de toeslag voor onze nieuwe expositie in de Beethovenzaal). Gedurende het festival betalen jongeren t/m 27 jaar ook slechts € 1,=. Wij hopen dat, als het spel van Mao Omori u heeft bevallen, u na afloop uw waardering wilt laten blijken door iets achter te laten in de geopende vioolkist. Zij zal dit zeer appreciëren!

Sandwichlunch

Graag attenderen wij u op de mogelijkheid om dit recital te combineren met een sandwichlunch in de stijlkamers van het museum. U moet zich daarvoor wel van tevoren opgeven (voor on-line tickets, zie hiernaast).

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website