“De Slavische ziel”, een pianorecital met Sara Crombach: volgeboekt

26 juni 2020 | 20.15 uur | Pianola Museum, Amsterdam

“In mijn Schilderijententoonstelling wil ik een stem geven aan ons Russische volk, ongepolijst en zonder versierselen. Ik wil het lijden van mijn volk voelbaar maken.”

Dit schreef Modeste Moessorgski aan zijn vriend, de beroemde schilder Ilya Repin. Moessorgski schreef zijn “Schilderijententoonstelling”, een van de hoogtepunten uit de negentiende eeuw, naar aanleiding van de dood van een andere schilder, Victor Hartmann. De luisteraar wordt meegenomen door de krochten van de Russische Ziel, die deernis en huiver wekt, maar vooral ook ontroering en fascinatie. De muziek van Moessorgski wordt vergezeld door lichtbeelden va de zelden vertoonde schilderijen van Victor Hartmann.

Ook de werken van Chopin zijn bespiegelingen over een Slavische ziel, wier belangrijkste ingrediënten weemoed en passie zijn. Maar anders dan Moessorgski die tot aan zijn dood met hart en ziel gekluisterd was aan Rusland, leefde Chopin als balling in Parijs, en een schrijnende heimwee naar zijn vaderland Polen zou al zijn werken doordrenken. Chopin’s pianomuziek wordt gelardeerd met poëzie.

Pianiste, historicus en slavist Sara Crombach (1966) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij de Russische pianist Naum Grubert. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij onder anderen het Kodaly Kwartet, Boris Berman, Sergei Dorensky en Maria João Pires. Behalve als soliste is Sara Crombach veelgevraagd kamermuziekpartner.

Haar solorepertoire is veelzijdig en omvat, naast de werken van de grote klassieke en romantische componisten zoals Bach, Beethoven en Chopin, ook veel werken uit de 20ste eeuw. Zij heeft een voorkeur voor Russische en Sovjet componisten zoals Skrjabin, Sjostakovitsj, Prokofiev en Oestvolskaja. In 2011 nam zij in Israel een cd op met werken van Azerbeidzjaanse componisten. Deze cd is na afloop te koop voor tien euro.

Dr. Sara Crombach heeft naast haar bestaan als musicus Russische taal- en letterkunde en Oost-Europese studies gestudeerd, en is in oktober 2019 gepromoveerd aan de UvA (Europese Studies). Haar onderzoek is gewijd aan de verstrengeling van politiek en geesteswetenschappen in Sovjet-Azerbeidzjan in de tweede helft van de 20ste eeuw.

“Pianiste Sara Crombach is als geen ander bij machte de luisteraar te verwonderen, onthutsen en ontroeren en een glimp te tonen van de geheimen van de Russische Ziel”, aldus een recensent.

Toegang €20,-

 

 

Wij ontvangen u graag bij dit exclusieve recital van Sara Crombach. Wij stellen alles in het werk om uw bezoek aan het museum in corona-tijd veilig te doen verlopen. Voor u als bezoeker van de muzieksalon zijn er ook richtlijnen opgesteld.

Enkele punten uit het protocol van de museumvereniging:

  • Bezoekers zijn in bezit van een geldige (online) reservering voor het concert waarvoor geboekt is.
  • Het maken van foto’s of video opnamen is (voorlopig) niet toegestaan.
  • Houd anderhalve meter afstand van bezoekers die niet behoren tot het eigen gezelschap.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers en vrijwilligers van het museum.

 

Bekijk concertprogramma >



Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam