Duo Beitske Verheij, cello & Bernd Brackman, piano, helaas afgelast!

2 mei 2020 | 20.15 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Deel dit bericht:

Pianist Bernd Brackman en celliste Beitske Verheij spelen deze avond drie sonates die elk zijn geschreven aan het eind van een belangrijke periode in de muziekhistorie: Bach als bekroning van de de barok, Beethoven met zijn nog klassieke sonate opus 69 en tot slot komt de late romantiek tot leven in Rachmaninoffs’ cellosonate.

De derde sonate die Bach schreef voor viola da gamba en klavecimbel, hier uiteraard uitgevoerd op cello en piano, doet sterk denken aan met name zijn feestelijke derde Brandenburgse Concert.

In Beethovens sonate voor piano en cello opus 69 klinkt de lieflijke sfeer door van zijn zesde symfonie (Pastorale), die in dezelfde tijd ontstond. Na de openingsmaten van de cello volgt een spirituele dialoog tussen beide instrumenten. Het tweede deel is een grillig scherzo vol tegendraadse ritmiek. Het korte, Mozartiaanse adagio leidt de stralende finale in, allegro vivace, een feest van gracieuze virtuositeit.

De laatste sonate is op en top Rachmaninoff: weemoedige melodieën, eindeloos als de eeuwig zingende bossen van Rusland, weelderige harmonieën én hartstochtelijke uitbarstingen. In het eerste deel wisselen energie en berusting elkaar af; het tweede draait om nervositeit en melancholie. Het andante is een en al smachtende expressie en de sonate wordt besloten met een uitbundig allegro.

Toegang €17,50, Stadspas en studenten  €15,-Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam