Mao Omori, fortepiano: The Poetic World of Music

9 augustus 2018 | 13.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Mao Omori – fortepiano 

Instrumenten:
Heilmann fortepiano, Mainz, c. 1785
Pleyel fortepiano, Parijs, 1842 (Coll. Beunk)

The Poetic World of Music

In het programma ‘The Poetic World of Music’ speelt de uit Japan afkomstige fortepianiste Mao Omori op twee historische fortepiano’s werken van Mozart, Dussek en veel Chopin. Hiermee opent zij de reeks fringe-concerten van ons festival.

Mao Omori

Mao behaalde in Japan vele prijzen, waaronder de gouden medaille voor het International Chopin Piano Competition Asia. Zij studeerde in 2016 af bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam en momenteel doet zij een post-master studie bij Bart van Oort (Adriana Jacoba Fonds).

Heilmann fortepiano c. 1785

De fortepiano gebouwd door Matthäus Heilmann in Mainz omstreeks 1785 is typisch een instrument zoals gebruikelijk rond 1775-1790. Evenals bij de vroege instrumenten van Stein, ontbreekt een vanger voor de hamers. Dit maakt, dat het zeer gevoelig is voor een harde aanslag: je wordt gedwongen heel behoedzaam te spelen. Van Heilmann zijn slechts vijf instrumenten bewaard gebleven: deze is afkomstig uit de Colt Collectie en voordien de Neupert Collectie. Inmiddels is het een van onze meest geliefde fortepiano’s voor werken uit het laatste kwart van de 18e eeuw.

Pleyel fortepiano 1842

In het festival is dit jaar veel Chopin te horen, merendeels gespeeld op fantastisch gerestaureerde Pleyel vleugel uit de Collectie Beunk. Chopin prefereerde de fortepiano’s van Pleyel en dit is een exemplaar uit zijn tijd in Parijs.

 

Fringe Concert

De Fringe Concerten zijn bedoeld om beginnende professionele fortepianisten – finalisten van ons Geelvinck Fortepiano Concours – podiumervaring met historische piano’s op te laten doen. De fringe concerten zijn gratis bij een bezoek aan ons museum. U betaald dus alleen uw museumentree en dat is met een Museumkaart slechts € 1,= (dat is de toeslag voor onze nieuwe expositie in de Beethovenzaal). Gedurende het festival betalen jongeren t/m 27 jaar ook slechts € 1,=. Wij hopen dat, als het spel van Mao Omori u heeft bevallen, u na afloop uw waardering wilt laten blijken door iets achter te laten in de geopende vioolkist. Zij zal dit zeer appreciëren!

Sandwichlunch

Graag attenderen wij u op de mogelijkheid om dit recital te combineren met een sandwichlunch in de stijlkamers van het museum. U moet zich daarvoor wel van tevoren opgeven (voor on-line tickets, zie hiernaast).

 

Bekijk concertprogramma >



Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele Tour



Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website