Frank Bridge Pianokwartet, helaas afgelast!

10 april 2020 | 20.15 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Deel dit bericht:

Het Frank Bridge Pianokwartet speelt samen sinds 2018. De vier bevriende en ervaren, internationaal actieve musici delen hun grote liefde voor het pianokwartetrepertoire. Een minder bekend en minder uitgevoerd repertoire dat prachtige kamermuziekwerken voor een bijzondere combinatie van instrumenten bevat.

Het Frank Bridge Pianokwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianokwartetten uit heel diverse stijlperiodes, van de Weense klassieken tot 20-ste eeuwse werken. Het kwartet is vernoemd naar Frank Bridge, wiens werk Fantasy Piece, een van de eerste stukken was die het kwartet speelde.

Het kwartet bestaat uit: Jacob Plooij, viool, Örzse Adam, altviool. Florien Hamer, cello, Hans van Beelen, piano.

Vanmiddag brengen zij een prachtig romantisch programma dat eind 19e-eeuwse kleuren uit verschillende Europese landen verenigt: Duitsland en Tsjechië. Het heftige derde pianokwartet van Brahms in combinatie met prachtige, eerste pianokwartet van Dvořák.

Dvořák’s eerste pianokwartet dateert uit 1875. Dvořák schreef het in opdracht van zijn uitgever Simrock die goed aan Dvořák’s werk verdiende. Daarnaast speelde het succes van Brahms’ werken voor dezelfde bezetting uit dezelfde periode waarschijnlijk een rol. Dvořák schreef het werk toen hij al grote internationale bekendheid had. Zoals vaker in zijn werk zijn volkmuziek-elementen terug te horen.

Brahms’ derde en laatste pianokwartet wordt ook wel het Werther Quartet genoemd naar Goethe’s ‘Lijden van de jonge Werther’. In het eerste deel de verwerking van Robert Schumann’s Clara thema als verwijzing naar de levenslange vriendschap met Clara Schumann.

Toegang €17,50, Stadspas en studenten  €15,-, kinderen €10,-

Bekijk concertprogramma >Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam