Frédéric Chopin & Georges Sand, Tae-Young Kim – fortepiano en Jaap Dijkhuis – verteller / acteur

25 oktober 2015 | 16.45 uur | Museum Geelvinck,

Muziek-theatervoorstelling over Frédéric Chopin en George Sand:

‘On vous adore à Nohant’
(Wij houden van je op Nohant)

geschreven en geregisseerd door Jaap Dijkhuis.

uitvoerenden:
Tae-Young Kim – fortepiano
Jaap Dijkhuis – verteller / acteur
Feia Hulsbergen – actrice
Ed J. L. Latulette. – acteur

 

‘On vous adore à Nohant’ 

‘On vous adore à Nohant’, is een muziek-theatervoorstelling waarin de schilder Eugène Delacroix zich emotionele momenten herinnert uit de gecompliceerde relatie tussen zijn gewaardeerde vriend: de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand. Emoties die veelal aanleiding zijn geweest tot schitterende composities.

Een aantal werken worden vertolkt op een authentieke Pleyel fortepiano van omstreeks 1849 door de Zuid-Koreaanse fortepianiste Tae-Young Kim, afgewisseld met geacteerde scènes tussen Chopin, George Sand en Delacroix door Jaap Dijkhuis, Feia Hulsbergen en Ed J. L. Latulette.

Tijdens een muzikale soirée in één van de Parijse salons in de jaren ’30 van de 19e eeuw raakt George Sand verliefd op Frédéric Chopin en schrijft hem vervolgens een briefje met de woorden: “On vous adore” (wij houden van je).

Vanaf 1839 tot 1847 brengt Frédéric Chopin de zomers door met George Sand en haar kinderen Maurice en Solange, op haar landgoed Nohant in Frankrijk, om in 1839 te herstellen van een vermoeiende reis naar Mallorca en later van de drukke winters in Parijs.

In een sfeer van idyllische rust, vreugde, irritaties, verveling, ziekte, eenzaamheid en verdriet schrijft Chopin de beste composities uit zijn gehele oevre voor zijn favoriete Pleyel fortepiano’s.

Na de breuk tussen Chopin en Sand in 1847 tot zijn vroege dood op 17 oktober 1849 lukte het Chopin niet meer om nog veel te componeren.

 

Programma:

Wals in A mineur opus posthume

Fantasy-Impromptu in Cis mineur opus 66 nr. 4

Berceuse in Des majeur opus 57

Nocturne in C mineur opus posthume

        Pauze

Barcarole in Fis majeur opus 60

Nocturne in Cis mineur opus posthume

Mazurka in F mineur opus 68 nr. 4

 

 

 

 

 Locatie