Gabriele Toia: Fortepiano Transcriptions, Impersonations and Dances in London and Vienna

10 augustus 2018 | 20.15 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Musicus/ensemble: Gabriele Toia – fortepiano 

Het thema van deze 8e editie van ons festival is “Fortepiano. Fashion & Dance”. In de tweede helft 18e en begin 19e eeuw voltrok zich een maatschappelijke aardverschuiving. Dat heeft ook zijn weerslag op de muziek. Dans vormde een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Gabriele Toia legt uit hoe deze maatschappelijke veranderingen dans en muziek beïnvloed hebben. Dat doet hij aan de hand van werken van Mozart, Haydn, Clementi en Paisiello. Ook speelt hij een eigen compositie. Toia speelt op originele historische fortepiano gebouwd door Haschka (c. 1825). Het eigen werk speelt hij op de Hamlin & Mason vleugel (1960).

Gabriele Toia

De uit Italië afkomstige pianist en muziekwetenschapper Gabriele Toia specialiseerde zich internationaal op fortepiano, klavichord, klavecimbel en harp. Naast de historisch geïnformeerde muziekpraktijk, kreeg hij gaandeweg belangstelling voor improvisatie, een aspect van de klassieke muziek, dat de laatste tijd onder kenners steeds meer aandacht krijgt. Toia is verbonden aan het Conservatorium van Genève. Tevens componeert hij: in zijn composities staat hij veelal een brug naar de jazz. Toia is veel gevraagd op festivals en concertpodia door heel Europa. In enkele voorgaande edities van ons festival heeft hij ook opgetreden en één van zijn nieuwe composities zal ook te horen zijn in “New Frontiers” op 18 augustus in Museum Cromhouthuis.

Georg Haschka jr.

Toia speelt op een fortepiano vervaardigd door Georg Haschka jr. in Wenen omstreeks 1825. De luxe fortepiano’s van vader en zoon Haschka staan vooral bekend om de vele pedalen, die allerlei in hun tijd geliefde effecten beogen, zoals de Janitsarenbel. Dit instrument is afkomstig uit de beroemde Engelse collectie van Charles F. Colt. In zijn tijd zijn er concertopnames voor Decca en de BBC op deze Haschka gemaakt, maar sedert zijn overlijden in 1985 was zijn collectie – de grootste particuliere collectie historische piano’s wereldwijd – een schone slaapster. In 2016 overleed zijn weduwe en op 7 juni j.l. is de collectie onder de hamer gekomen. Nu brengen wij dit instrument weer tot leven: dit is (na het concert van een dag eerder) het tweede openbare concert sedert zeker 35 jaar. U hoort het prachtige geluid zoals dat een kleine twee eeuwen geleden klonk en u zult verstelt staan hoe dat verschilt van de moderne concertvleugel, de Hamlin & Mason uit 1960.

De collectie van het Pianola Museum

Het Geelvinck Pianola Museum beschikt over een collectie van meer dan 30.000 pianolarollen, bijeengebracht door Kasper Janse, initiator van het museum en nog immer conservator van deze internationaal belangrijke collectie (en de grootste in Nederland). Aan het einde van de concertavond zal  selectie pianola-rollen door Kasper Janse op de Steinway vleugel met pianolasysteem ten gehore brengen.

Bekijk concertprogramma >



Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam