Geelvinck Salon in het Cromhouthuis: Weense Klassiekers met Bob van der Ent en Daniël Kramer

5 februari 2017 | 16.00 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam

Een klassiek/romantisch programma met de mooiste vioolsonates van twee giganten uit de muziekgeschiedenis. De stad Wenen is voor Beethoven en Schubert beslissend geweest voor hun carrière. Naast de nodige worstelingen voor erkenning en diverse tegenslagen hebben zij daar hun grootste triomfen gevierd en de inspiratie gevonden voor het componeren van hun belangrijkste werken.

Na het succesvolle programma “Parijs en de muziek” van de afgelopen jaren richten Bob en Daniël hun pijlen nu op de stad Wenen met hun programma: “Weense Klassiekers”.

De Beethoven sonate Opus 96 (nr. 10) is een onterecht minder vaak uitgevoerde sonate van Beethoven. Geschreven in de latere periode van zijn leven waarin meer introspectie en bezinning klinkt dan voorheen. Wellicht waren zijn wandelingen door de natuur om het rumoerige leven van de stad Wenen te ontvluchten een grote bron van inspiratie.

Schubert’s Fantasie in C groot is een episch werk van extremen dat ook niet vaak gehoord wordt; uiterst virtuoos voor beide instrumenten, een waar muzikaal avontuur waarin dromerige lyriek en stormachtige passages, elegantie en heroïek een eenheid vormen.

Programma:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonate voor piano en viool in G Groot, Opus 96 (1812)
-Allegro moderato
-Adagio espressivo
-Scherzo, allegro
-Poco Allegretto

Pauze

Franz Schubert (1797-1828)

Fantasie in C Groot voor viool en piano, Op. post. 159
– Andante molto
– Allegretto
– Andantino
– Allegro
– Allegretto
– Presto

 

In 2015 is een CD van Bob van der Ent verschenen met alle 24 caprices van Paganini. De caprices behoren tot de moeilijkste en meest virtuoze stukken voor viool, die er zijn. Met deze CD behoort hij tot de enige twee Nederlandse violisten ooit die alle 24 caprices opgenomen hebben.
De CD heeft veel aandacht gekregen van radio en televisie met live optredens en interviews in o.a. Podium Witteman.

 



Locatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website