Luister Amsterdam: James Tibbles: ‘Sense & Sensibility’ in de Italiaanse Zaal in het Stadsarchief

15 oktober 2017 | 13.30 uur | Stadsarchief, Amsterdam

Aansluitend bij de tentoonstelling ‘Kijk Amsterdam 1700-1800: de mooiste stadsgezichten’ organiseert het Stadsarchief Amsterdam in samenwerking met Klassiekemuziek.nl een serie kamerconcerten in de achttiende-eeuwse Italiaanse zaal, in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat.

Geelvinck Fortepiano Festival komt met twee internationale talenten naar Amsterdam. Dit eerste concert zal James Tibbles voor zijn rekening nemen. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Tibbles is gespecialiseerd in het bespelen van historische piano’s en een gewaardeerd solist.

 

Programma 15 oktober om 13.30 en 15 uur:

 • Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
  Chromatische Fantasie en fuga, BWV 903
  Sonate in A, Andante, BWV 964
  Sonate in C, Adagio, BWV 968
  Partita in d-mineur, Chaconne, BWV 1004
 • Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788):
 • Rondo in C, Wq 56/I

Uitvoerende:
James Tibbles – Zahler fortepiano vleugel ca. 1805

 

Salonmuziek in de 18de eeuw
In de achttiende eeuw werd alle muziek live uitgevoerd, want dat was de enige manier om er kennis van te nemen. Musiceren gebeurde vaak in huiselijke kring. De gegoede burgerij organiseerde huisconcerten voor vrienden en bekenden. De concerten vonden meestal plaats in de muziekkamer, of in een salon die was voorzien van behangsels zoals de Italiaanse Zaal in gebouw De Bazel. Er werd samen gemusiceerd, gegeten en gedronken. Daarnaast werd er gesproken over de nieuwste muziek of beeldende kunst.

Het Stadsarchief Amsterdam laat u kennismaken met deze achttiende-eeuwse salonsfeer. Eerst kunt u luisteren naar kamermuziek uit deze tijd, gespeeld op authentieke instrumenten. Vervolgens houdt een expert een korte kunstbeschouwing waarbij een originele achttiende-eeuwse tekening op de hand wordt getoond.

De Italiaanse Zaal
Bij hoge uitzondering is de Italiaanse zaal voor bezoekers aan de tentoonstelling ‘Kijk Amsterdam – 1700-1800, de mooiste stadsgezichten’ opengesteld voor de salon-recitals die, gedurende de tentoonstelling, twee maal elke zondag worden gegeven.

The University of Auckland
Prof. James Tibbles is speciaal overgekomen uit Auckland / Nieuw Zeeland voor een aantal concerten in het kader van het Geelvinck Fortepiano Festival in oktober  2017.

The performances by Prof. James Tibbles are organised In collaboration with The University of Auckland. Auckland, New Zealand

 

Kaartjes:
Kaartjes: regulier € 20 en € 15 met Stadspas of student met OVkaart, te bestellen via:
Klassiekemuziek.nl

 Locatie

Stadsarchief

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief Amsterdam, is gevestigd in gebouw De Bazel en beheert archiefmateriaal met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers. Vijzelstraat 32, 1017 HK Amsterdam

Vijzelstraat 32
1017 HK Amsterdam