‘Jane Austen & Marriage’ met ‘Jane’s Music on Fortepiano’

18 oktober 2014 | 17.00 uur | Museum Geelvinck Hinlopen Huis,
Onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival

Locatie: Blauwe Kamer, Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Lezing door Hazel Jones, auteur ‘Jane Austen & Marriage’

Met muzikaal intermezzo op fortepiano, hèt instrument uit Jane Austen’s tijd.

In samenwerking met de Jane Austen Society Nederland.

UITVERKOCHT

 

De Jane Austen Society NL is verheugd om Jane Austen kenner en auteur Hazel Jones te mogen ontvangen voor twee boeiende en amusante lezingen over deze geliefde Engelse schrijfster, de lezing Marriages in Pride and Prejudice en The Pleasures of Bath.

The Pleasures of Bath

Jane Austen en de stad Bath zijn nauw met elkaar verbonden, in historisch feiten en in het moderne bewustzijn. Degenen die de elegante schrijfwijze van Austen waarderen, bewonderen in het algemeen ook de prachtige architectuur van de stad. Beide elementen komen samen in deze geïllustreerde presentatie over het leven in Bath in de late 18e en vroege 19e eeuw, met speciale referenties naar Northanger Abbey, Persuasion en Jane Austens persoonlijke reactie op de stad.

Marriages in Pride and Prejudice

‘It’s a truth universally acknowledged, that a single man in posssession of a good fortune, must be in want of a wife.’ De bekende openingszin van Jane Austens tweede gepubliceerde roman, rijk in verschillende ironische lagen, is -bekeken vanuit Mrs Bennet beperkte begripsvermogen – een bewezen waarheid aan het einde van het boek. Maar naar wat voor soort vrouwen zijn begeerlijke mannelijke vrijgezellen op zoek en wat voor soort huwelijken komt daar uit voort? Het is niet allemaal goed nieuws ……

Tussen de lezingen is een pauze, met de mogelijkheid met Hazel Jones kennis te maken.

 

Recital:

Deze bijzondere bijeenkomst wordt afgesloten met een kort recital door fortepianiste Tullia Melandri, met muziek uit de tijd van Jane Austen, op een van de authentieke fortepiano’s in het museum: dit is de door Joachim Zahler in 1805 gebouwde pianoforte, die dus uit de tijd van Jane Austen is.

Programma :

Wolfgang Amadeus Mozart: from Le Nozze di Figaro, Aria Non più andrai

(1756-1791) (transcription taken from the “Jane Austen Memorial Trust”)

Ignaz Pleyel: from Petit airs et rondos d’une exécution facile, book 1:
(1757-1831) Sonatina in F major
Moderato
Variazione1
Variazione2

– Joseph Haydn: Sonate in C minor Hob. XVI:20
(1732-1809) – (Allegro) Moderato
Andante con moto
(Finale) Allegro

Ludwig van Beethoven: 9 Counterdances WoO 14
(1770-1827)

Muzio Clementi: Sonate in F Major Op. 36 N. 2
(1752-1832) – Adagio – Allegro con fuoco – Presto

 

Hazel Jones – auteur

Hazel Jones doceerde Engels aan de Universiteit van Exeter met als specialisatie Jane Austen en is de auteur van het in 2009 verschenen boek Jane Austen and Marriage. Samen met Maggie Lane schreef ze het populaire boekje Celebrating Pride and Prejudice, ter ere van het 200-jarig jubileumIn november 2014 wordt haar volgende boek – Jane Austen’s Journeys – uitgebracht . Sinds 1996 geeft Hazel Jones zeer gewilde cursussen en rondleidingen omtrent Jane Austen op diverse locaties in Engeland, meer hierover is te vinden op haar website http://www.janeaustencourses.co.uk/   Meer informatie op www.janeaustensociety.nlLocatie