Jazz meets Classics: Delbert & Naomi in the Beethoven Mood

28 november 2020 | 20.00 uur | Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud
Deel dit bericht:

Saxofonist en Jazzmusicus Delbert Bernabela (Aruba) en pianiste Naomi Tamura (Japan) zoeken het snijvlak op waar klassieke muziek en Jazz elkaar raken, waar genres samenvloeien: Beethoven has it all

Jazz meets Classics: Delbert & Naomi in the Beethoven Mood

Het programma samengevat:
“Beethoven: het wonderkind, dat zijn eigen weg ging – de rebelse jongeling, die zich van geen conventies iets aantrok – de door vrijheidsdrang gedreven idealist – de gevoelsmens, die zijn passies volgde – de componist. die voorgoed de loop van de muziekgeschiedenis veranderde.
Zou Beethoven vandaag geleefd hebben, dan had hij zich met zekerheid thuis gevoeld in de bohemien-ambiance van Huis Midwoud, waar zijn composities naadloos overgaan in Jazzy klanken, met een swingende Caraïbische touch”.

Programma

1.  L. van Beethoven (1770 – 1827): Frühlingssonate,
Opus 24 (1801),  2e deel “Adagio molt espressivo”
2.  L. van Beethoven: Sieben Variationen   WoO 46. (1801)
 über das Thema “Bei Männern, welche Liebe fühlen” aus Mozarts Oper “Die Zauberflöte”
            ————     Pauze      ——-
3.  L. van Beethoven: Symphony Nr.5,
Opus 67 (1804-1808),  1e deel “Allegro con brio”.
4.  L. van Beethoven:  “Cavatine” van het strijkkwartet
Opus 130 (1825-1827)

 

Musici:

Delbert Bernabela – saxofoon
Naomi Tamura – piano

Instrument:

Steinway Square Piano, New York,1869
Blüthner, Leipzig, 1903

Over de Musici

Delbert en Naomi zijn twee zeer gerenommeerde musici en vormen een prachtig duo.
Zij vallen op door hun geheel eigen stijl van musiceren, waarbij het laten horen van het wezenlijke van muziek voorop staat.

Naomi en Delbert ontmoetten elkaar tijdens een huisconcert en een paar weken later nodigde Naomi Delbert uit voor haar housewarmingfeest. Aanwezig waren veel muzikanten, allemaal klassieke musici. Delbert en Naomi traden voor het eerst samen op en spraken over de mix van klassieke en jazzmuziek. Al snel groeide het idee om samen te werken aan een project waarbij ze zouden proberen de twee werelden bij elkaar te brengen. Dit was een enorme uitdaging, niet in de laatste plaats omdat Delbert een jazzspeler is en Naomi uitsluitend klassieke muziek speelt. Ze brachten vele uren door met onderzoeken, spelen, schrijven en proberen het juiste pad te vinden om de harten van mensen te bereiken. Na een aantal maanden begon alles op zijn plaats te vallen en kwamen ze dichter bij wat ze zochten. Het uiteindelijke resultaat van al hun inspanningen is het album ‘Jazz meets Classic’, uitgebracht in 2015.

In the Beethoven Mood

Tijdens ons 10e Festival is dit saxofoon/piano duo in de ‘Mood van Beethoven’.
Zij uiten dit door te laten horen waar Beethoven’s transcendentale temperament vandaan komt, zijn bij tijd en wijle heftige en dan weer harmonieuze natuur en indrukwekkende compositie structuren, door de pure essentie van muziek te laten klinken, ongeacht het genre dat ze uitvoeren. Beiden zijn ze in staat om het wezenlijke van Beethoven’s muziek uit te drukken, maar ook weer dit wezenlijke in Jazz, met zijn wortels in de Afrikaanse muziek, Arubaanse volksmuziek en muziek uit Venezuela, te vertalen.

 Locatie

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Het voormalige raadhuis van de voormalige gemeente Midwoud is gebouwd in eclectische trant in 1848 (volgens de gevelsteen). Het gebouw en de erachter liggende voormalige school worden nu stapsgewijs gerenoveerd. 'Huis Midwoud' dient nu deels als woonhuis en deels als pianomuseum, met een collectie Blüthnervleugels. Yvo Verschoor organiseert er regelmatig film-concerten, waarbij hij geluidloze films begeleidt op de piano.

Midwouderdorpsstraat 17
1679GB Midwoud