Schittering aan het Hof van de Romanovs’ – presentatie door Lika Smirnova op Oud-Amelisweerd

23 februari 2020 | 11.30 uur | Buitenplaats Oud-Amelisweerd, Bunnik
Deel dit bericht:

Schittering aan het Hof van de Romanovs

De Russische geschiedenis in de periode vanaf Peter de Grote is en blijft fascinerend, ook en zeker gezien vanuit de extreme weelde en uitbundige levensstijl van de Russische elite, waar het hof van de Romanovs wel exemplarisch voor was. De 19de eeuw was voor de Russische upperclass een ware Belle Epoque. Juwelen en rijk versierde kleding hoorde daarbij.
Europese vorstenhuizen en de Beau Monde van die tijd konden er alleen maar van dromen zich deze exuberantie te kunnen veroorloven. De Russische High Society stak daarin de rest van Europa naar de kroon.

‘Kostuums van Papier’ & ‘Dress to Impress’

Met de tentoonstellingen ‘Kostuums van Papier’ en ‘Dress to Impress’ sluit Oud-Amelisweerd aan bij de tentoonstelling ‘Juwelen – Schittering aan het Hof van de Romanovs’, die nu verlengd is en nog tot en met 3 mei in de Hermitage Amsterdam te zien is.

In Dress to Impress. Kostuums met een verhaal kunt u zich vergapen aan prachtige historische kostuums uit de Utrechtse kasteelmusea tot aan hedendaagse ontwerpen met een individuele boodschap. Foto’s, kostuums en accessoires vertellen de geschiedenis van de modieuze items en het verhaal van hun drager. Van extravagant gemaskerd bal tot ambtskostuum, en van draagbaar modern tot kunstzinnig maatschappelijk statement (nog tot eind maart te zien).

Even zo prachtig zijn de kostuums van papier, op poppen van draad, gemaakt door de Belgische kunstenaresse Isabelle de Borchgrave, die een bruikleen zijn van ‘Preussische Schlösser und Gärten’ in Potsdam.

Lika Smirnova

Kunsthistorica Lika Smirnova, zelf Russische van geboorte is afgestudeerd in Architectuur en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van St Petersburg.

Sinds de jaren ’90 heeft LIka regelmatig met diverse musea samengewerkt, zoals het Groninger Museum, Dordrechts Museum, Zaans Museum, Singer Museum, Noord Brabants Museum etc. Zij kan net zo goed een mooie lezing op locatie verzorgen, als een enthousiaste rondleiding door een expositie voor uiteenlopende gezelschappen. Gezien haar Russische afkomst, kan Lika haar grote kennis en interessante ervaringen – vooral in de Hermitage Amsterdam – met haar publiek delen.

Als kunsthistorica heeft LIka altijd een grote belangstelling gehad voor kostuumgeschiedenis. Sieraden zijn hier natuurlijk onlosmakelijk mee verbonden. Nu de tentoonstelling ‘Juwelen – Schittering aan het Hof van de Romanovs’ in de Hermitage is verlengd t/m 3 mei en tevens de tentoonstelling ‘Kostuums van Papier’ en ‘Dress to Impress’ op Oud-Amelisweerd nog te zien is tot eind maart, is een presentatie over de schittering aan het hof van de Romanovs op deze zondag 23 februari zeer op zijn plaats.

 Locatie

Buitenplaats Oud-Amelisweerd

Oud-Amelisweerd is een buitenplaats en ridderhofstad bij Bunnik in de Nederlandse provincie Utrecht. Het maakt samen met het koetshuis en de tuin het complex Historische Buitenplaats Oud-Amelisweerd. Samen met Nieuw-Amelisweerd vormt het de landgoederen Amelisweerd. Het landhuis heeft enige tijd de Armando collectie gehuisvest. Nu toont de kring van vijf samenwerkende Utrechtse kastelen wissel-tentoonstellingen uit eigen depot.

Lees verder
Koningslaan 9
3981 HD Bunnik