Keti Koti Verzoeningstafel

7 juli 2013 | 17.00 uur | ,

2013: Herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij 

 

Op 1 juli  2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland en haar toenmalige koloniën werd afgeschaft. Bewoners van het Geelvinck Hinlopen Huis zijn betrokken geweest bij de WIC en hebben directeursfuncties bekleed bij de Societeit van Suriname. Op deze wijze ligt er een directe relatie met de slavenhandel. Deze geschiedenis van het Geelvinck Hinlopen Huis vormt de aanleiding om op een passende wijze stil te staan bij de herdenking en afschaffing van de slavernij, dit jaar 150 jaar geleden. De  Keti Koti (verbreek de ketens) Verzoeningstafels, is een nieuwe traditie  geïnspireerd op de Joodse Seider Tafel, de Iftarmaaltijden en de Dialoogtafels. Aan een mooi gedekte tafel, tijdens het nuttigen van een maaltijd, herdenken en reflecteren we op het verleden het heden en de toekomst met zowel autochtone en afro Caribische  Nederlanders. Het thema van dit jaar is het achterhalen van de gevolgen van het slavernij verleden binnen de Nederlandse cultuur. Deze tafel biedt een unieke kans om een bijdrage  te leveren aan het bespreekbaar maken van een pijnlijk en zo goed als verzwegen geschiedenis.  Een passende muzikale programmering en diverse symbolische en rituele handelingen maken onderdeel uit van de Keti Koti Tafel.

Doel

Het gezamenlijk stil te staan bij  het slavernijverleden en de effecten die dit heeft op de Surinaams Nederlandse /Antilliaanse Nederlandse  en Nederlandse identiteit en de onderlinge samenhang ten einde te komen tot meer begrip en kennis over de verschillende relaties die er bestaan met het slavernijverleden.

Voor wie

De Keti Koti Tafel staat open voor iedereen die zich op de een of andere manier aangesproken voelt tot de thematiek of daar meer over zou willen weten. Aan tafel gaan mensen met elkaar in gesprek:bekende en onbekende autochtone en afro Caribische  Nederlanders die samen voor een bijzondere ontmoeting zorgen.

Door wie

De Keti Koti Tafel wordt gefaciliteerd door Noraly Beyer & Mercedes Zandwijken (Initiatiefnemer van het Keti Koti Verzoeningstafel concept)

Deelname:

Omdat dit evenement ook met een maaltijd gepaard gaat, vragen wij een iets hogere bijdrage dan wij normaal voor een concert in de Geelvinck Salon hanteren, nl. € 20 pp. Het geheel zal ook iets langer duren dan een reguliere Geelvinck Salon, omdat het programma, onder leiding van Noraly Beyer en Mercedes Zanwdwijken, inhoudt dat wij getuige zijn van een kleine ceremonie, aan tafel gaan, gesprekken voeren, naar muziek luisteren en een hapje eten.

Inschrijving en kosten

Het maximum aantal deelnemers is gelimiteerd en inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Inschrijven kan  via: info@geelvinck.nl en op de website, http://geelvinck.nl/muziek/concertagenda/ via de knop: Bestel.

De kosten van deze avond bedragen € 20 per persoon, overmaken via bestel (zie boven) of op rekening  61 42 54 736 , ten name van Museum Geelvinck Hinlopen Huis, o.v.v. Schenking, of cash aan de kassa van het museum, Keizersgracht 633.

Voor meer informatie kan je bellen naar Dunya Verwey:  06 54 79 46 06

 

Tentoonstelling:

In het kader van 150 jaar afschaffing slavernij vindt er  in Museum Geelvinck een tentoonstelling plaats,

‘Swart op de Gracht – slavernij en de Amsterdamse grachtengordel’
Museum Geelvinck Hinlopen Huis – 29 maart t/m 30 september 2013
 
De rijkdom van de Amsterdamse grachtengordel is deels het resultaat van de handel in suiker, cacao, koffie en tabak. Om de productie hiervan in handen te krijgen, werd aan het einde van de 17e eeuw een publiek-privatie organisatie opzet, de Sociëteit van Suriname. Albert Geelvinck, naamgever van het Geelvinck Hinlopen Huis, was een van de eerste directeuren van dit samenwerkingsverband tussen de stad Amsterdam en het bedrijfsleven. De organisatie had ondermeer als taak om gunstige condities voor de ontwikkeling van particuliere plantages in Suriname en het Caribisch gebied te scheppen. Voor de arbeid op de plantages werden zwarte slaven uit West-Afrika naar Suriname verscheept. Wat zag je toen hiervan in de grachtengordel en wat kan je daarvan nu nog terugvinden. Suiker, chocola, koffie en tabak zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. De Amsterdamse haven heeft nog steeds wereldwijd een belangrijke marktpositie voor deze producten. 
 


Locatie