Lestari Scholtes en Trio 258: Meester & Leerling: Haydn & Beethoven

12 januari 2020 | 16.45 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam
Musicus/ensemble: Trio 258 

Deel dit bericht:

Trio 258 speelt Haydn & Beethoven

J. Haydn (1732 – 1809): Pianotrio nr. 39 ‘Zigeuner’ (1795)

– Andante
– Poco adagio, cantabile
– Rondo a l’Ongarese: Presto

L. van Beethoven (1770-1827): Sonate voor viool en piano nr. 8 (1803)

– Allegro assai

– Tempo di minuetto, ma molto moderato e grazioso

– Allegro vivace
———-        pauze       ————

L. van Beethoven (1770-1827): Pianotrio opus 1 nr. 1 (1795)

– Allegro
– Adagio cantabile
– Scherzo. Allegro assai
– Finale. Presto

Over het programma:

Het jaar 1795 was een bijzonder jaar voor het pianotrio-repertoire: Joseph Haydn schreef zijn meest geliefde pianotrio, zijn nummer 39, beter bekend als het ‘Gypsy-trio’, en Beethoven waagde zich voor het eerst aan het genre, wat voortvloeide in een reeks van drie energieke pianotrio’s opus 1. Vandaag hoort u zowel Haydn’s Gypsy-trio, geïnspireerd op Hongaarse volksmuziek, als Beethoven’s allereerste trio opus 1 nummer 1. De connectie tussen deze twee meestercomponisten is onherroepelijk: je jonge 20-jarige Beethoven ontmoette Haydn voor het eerst in 1790. Twee jaar later was hij Haydn’s favoriete compositiestudent. Alhoewel Beethoven, vaak stiekem, lessen volgde bij andere grootmeesters bleef Haydn gedurende lange tijd zijn grote inspiratiebron, onder andere voor zijn eerste set van pianotrio’s. Deze bracht Beethoven in première in 1795 met meester Haydn als speciale gast in het publiek. Ga mee op avontuur met Haydn en Beethoven en luister naar hun muziek uit hetzelfde jaar: Beethoven in zijn jonge energieke jaren en Haydn in zijn grillige 60’er jaren. Ook hoort u Beethoven’s prachtige 8e Sonate voor viool en piano, waarin de invloed van Haydn’s humor en grilligheid duidelijk te horen is.

Musici van Trio 258: 

pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling,

 Locatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

The Geelvinck Salon has found a new home in the building, which since June 2019, houses the Luther Museum, also known as the Wittenberg. This name is a reference to the city where Luther once made his theses known. The building, which dates from 1772, is located in the Plantagebuurt between Weesperstraat and Roetersstraat on the corner where Nieuwe Kerkstraat and Nieuwe Keizersgracht meet. The address of the Luther Museum and the church hall is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam