Licht – 1816: het jaar zonder zomer

25 oktober 2016 | 16.00 uur | Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther

Ursula Dütschler, fortepiano (Broadwood 1840)  en Bernard Loonen, tenor

In Indonesië komt in april 1815 de vulkaan Tambora tot uitbarsting: de grootste natuurramp sinds mensenheugenis. Over het noordelijke halfrond verspreidt zich de schaduw van een aswolk die in 1816 leidt tot een jaar zonder zomer, met lage temperaturen, mislukte oogsten en hongersnood. Hoe hebben de tijdgenoten dit ervaren?

Heeft het een weerslag gevonden in de literatuur, muziek en kunst van die tijd?

Ursula Dütschler en Bernard Loonen gaan op zoek naar de aan- en afwezigheid van licht in 1816 in muziek, getuigenissen en dagboekbeschrijvingen.

Met muziek van o.a. Beethoven, Schubert, Schumann, Berlioz en Glinka, en de poëzie van Goethe en Byron.

 

 

Breng de Mesenliches Fortepiano weer tot leven!

Kijk op www.voordekunst.nl/fortepiano hoe u kunt meehelpen deze zeldzame historische piano weer bespeelbaar te maken, zodat u straks ook kunt genieten van de prachtige klanken van deze Mesenliches Fortegrand uit 1820!

 Locatie

Kasteel Heeswijk

Het monumentale Kasteel Heeswijk is het mooiste kasteel van Brabant en ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Het kasteel staat nu open voor publiek dat op allerlei wijzen van dit erfgoed kan genieten. Cultureel, feestelijk, ingetogen en zakelijk. Incidenteel worden er concerten gegeven in de Wapenzaal, waar een hedendaagse vleugel staat.

Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
0413 292024

Bezoek website