Matteo Myderwyk – piano met ‘Ataraxia’ & ‘Parabel’

1 december 2019 | 16.45 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam
Deel dit bericht:
Matteo Mijderwijk is pianist en componist. Vandaag speelt hij werk van zijn laatste album en ook nieuw uit te brengen werk.
Op 13 dec. as verschijnt zijn nieuwe EP Parabel, welke hij in z’n geheel zal spelen.
Matteo studeerde zowel klassieke als geimproviseerde muziek aan het Fontys Conservatorium, in zijn werk zijn invloeden te horen van componisten als Debussy, Ravel, Messiaen.

 

Melodie als hoofdrolspeler

Na To Move en Verses verschijnt op 11 januari Ataraxia bij Excelsior Recordings. Het nieuwe album telt 13 nummers en vindt zijn oorsprong in de oude wijsbegeerte van Epicurus (431 – 270 voor Chr.) die zijn leerlingen volledige zielsrust trachtte bij te brengen; ataraxia. Volgens Epicurus is ataraxia de eerste stap naar het ware geluk, waarbij muziek het belangrijkste hulpmiddel is om zielsrust te vinden. De Italiaanse Renaissance schilder Rafael heeft op zijn schilderij ‘De Atheense School’ uit 1511 alle wijsgeren uit de Griekse oudheid weergegeven, onder wie Epicurus.

Waar op het debuutalbum To Move (2017) improvisatie centraal staat en bij opvolger Verses (2018) harmonische ontwikkelingen de leiding hebben, kiest Matteo op Ataraxia voor de melodie als hoofdrolspeler op het album.

Opnieuw zijn alle nummers titelloos en worden gecategoriseerd in Axioma’s. In de filosofische logica wordt een stelling (axioma betekent stelling) gezien als een niet bewezen bewering die onderbouwd dient te worden. Daarnaast mag deze niet in tegenspraak zijn met andere stellingen. Bij het samenstellen van het album heeft Matteo tracks geselecteerd die niet met elkaar verward kunnen worden, om zo een zeer divers scala aan melodieën te presenteren.

Met Ataraxia sluit Matteo zijn driedelige serie piano albums (To Move, Verses & Ataraxia) af bij Excelsior.

Op Pianoday, 29 maart 2018, is een compilatie LP met geselecteerd werk van de drie albums uitgebracht.

Programma

Axioma I – Axioma XIII

—–        pauze      ——-

Parabel – Nazareth – Charlotte – In Forest – Sleep Well My Friend

 

Video:

www.matteomyderwyk.comLocatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

The Geelvinck Salon has found a new home in the building, which since June 2019, houses the Luther Museum, also known as the Wittenberg. This name is a reference to the city where Luther once made his theses known. The building, which dates from 1772, is located in the Plantagebuurt between Weesperstraat and Roetersstraat on the corner where Nieuwe Kerkstraat and Nieuwe Keizersgracht meet. The address of the Luther Museum and the church hall is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam