Naruhiko Kawaguchi met fortepiano op Kasteel Heeswijk

9 oktober 2016 | 16.00 uur | Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther
Musicus/ensemble: Naruhiko Kawaguchi – fortepiano 

Spiritual Consolations
Dubbele prijswinnaar (Fortepiano Concours Musica Antiqua festival / MAf in Brugge 2016 en Geelvinck Fortepiano Festival 2015), Naruhiko Kawaguchi, brengt op Kasteel Heeswijk een bijzonder en intrigerend programma: ‘Spiritual Consolations’ met Dussek’s Consolation, Beethoven’s contemplatieve Piano Sonate en met Caprices en Etudes van de slechts 20 jaar oud geworden Spaans-Baskische componist en wonderkind Juan Crisóstomo de Arriaga (1806-1826 tbc).

Geelvinck Fortepiano Festival 2016
Brabant heeft de eervolle start binnengehaald van het jaarlijkse Internationale Geelvinck Pianoforte Festival. Op zondag 9 oktober vindt de prelude van het Festival plaats op de Broadwoodvleugel anno 1840 in de exclusieve 19e eeuwse Salon van Kasteel Heeswijk. De start van het Geelvinck Fortepiano festivalseizoen in de regio is de opmaat naar het grote Geelvinck Fortepiano Festival 2016 dat 45 concerten omvat en op 11 verschillende locaties plaatsvindt. Kasteel Heeswijk is daarbij één van de belangrijkste locaties buiten de randstad, waar vijf verschillende Fortepiano concerten zijn geprogrammeerd. De 6de editie van dit jaarlijkse evenement staat gepland van 12 t/m 30 oktober 2016.

Naruhiko Kawaguchi
Op 9 oktober bijt Naruhiko Kawaguchi in de Salon van Kasteel Heeswijk het spits af met ‘Spiritual Consolations’. De Japanse fortepianist speelt er werken van Dussek, Arriaga, Schubert en Beethoven. Naruhiko Kawaguchi werd geboren in Morioka, de hoofdstad van Iwate (Japan) en groeide op in Yokohama. Hij behaalde zijn bachelor Musicologie aan de Tokyo University of the Arts (Tokyo-Geidai), alwaar hij tevens zijn master Oude Muziek voltooide en werd onderscheiden met de Acanthus Prize in 2015. Hij studeerde fortepiano bij Kikuko Ogura en Christine Schornsheim, klavecimbel bij Asami Hirosawa en piano bij Seizo Azuma. Momenteel is hij masterstudent aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij fortepiano studeert bij Richard Egarr en clavichord bij Menno van Delft.

Naruhiko won naast de recente prijs in Brugge in augustus 2016, verschillende internationale concoursen en kreeg prijzen en onderscheidingen overal ter wereld: bijvoorbeeld bij de 1st Rome Fortepiano International Competition (Premio Muzio Clementi ), het Geelvinck Fortepiano Concours 2015 (Amsterdam), en de 27e International Competition for Early Music in Yamanashi (Japan). Hij heeft recitals gegeven in Amsterdam, Rome, Florence, Palma, and Saluzzo en ook tijdens de prestigieuze Wunderkammer of Trieste (Italie) in 2013.

Opvallend is z’n voorliefde voor Spaanse muziek; in 2014 speelde hij in Tokyo een programma getiteld “From the time of Goya” met werken van Spaanse componisten uit de Klassieke periode. Voorts is Nahuriko actief als ensemblespeler met zangers en diverse instrumentalisten.

Dit concert vindt plaats als opmaat voor het Geelvinck Fortepiano Festival 2016. Naruhiko treedt samen met Viacheslav Shelepov in het festival op 19 oktober in Zutphen en de volgende dag, 20 oktober, in Amsterdam.

Programma:

Jan Ladislav Dussek (1760-1812) 
La Consolation, Op. 62, C.212b (c. 1797)

Franz Schubert (1797-1828)
Pianosonate no. 13, D. 664 (1819 of 1825)
– Allegro moderato
– Andante
– Allegro

Juan Crisóstomo de Arriaga (1806-1826)
Trois Études ou Caprices (1822)

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Pianosonate No. 30, Op. 109 (1820)
– Vivace ma non troppo; Adagio espressivo
– Prestissimo
– Gesangvoll, mit innigster Empfindung; Andante molto cantabile ed espressivo

Naruhiko speelt op de historische fortepiano John Broadwood & Sons (Londen, c. 1840, Sweelinck Collectie), welke Museum Geelvinck in bruikleen heeft gegeven aan Kasteel Heeswijk.

Meer informatie over het Geelvinck Fortepiano Festival 2016 op Kasteel Heeswijk en andere locaties in Amsterdam, Zutphen, Kasteel Sypesteyn (Loosdrecht) en de buitenplaats Akerendam (Beverwijk) van 14 t/m 30 oktober.

Breng de Mesenliches Fortepiano weer tot leven!

Kijk op www.voordekunst.nl/fortepiano hoe u kunt meehelpen deze zeldzame historische piano weer bespeelbaar te maken, zodat u straks ook kunt genieten van de prachtige klanken van deze Mesenliches Fortegrand uit 1820!Locatie

Kasteel Heeswijk

Het monumentale Kasteel Heeswijk is het mooiste kasteel van Brabant en ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Het kasteel staat nu open voor publiek dat op allerlei wijzen van dit erfgoed kan genieten. Cultureel, feestelijk, ingetogen en zakelijk. Incidenteel worden er concerten gegeven in de Wapenzaal, waar een hedendaagse vleugel staat.

Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
0413 292024

Bezoek website