Winner’s Concert: Naruhiko Kawaguchi – All Chopin

18 augustus 2018 | 13.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Naruhiko Kawaguchi – fortepiano 

Op 14 juni j.l. was Naruhiko Kawaguchi finalist in het Geelvinck Fortepiano Concours “The Romantic Fortepiano” (Chopin Award). Hij kreeg zijn prijs uitgereikt namens Z.E. de Ambassadeur van Polen in Nederland. Momenteel bereidt Naruhiko zich voor op de International Chopin Competition on Period Pianos in Warschau dit najaar. Naruhiko speelt het Chopin recital op 18 augustus op een Pleyel fortepiano uit 1842 (Coll. Beunk).

Naruhiko Kawaguchi

Naruhiko Kawaguchi, geboren en getogen in Japan, heeft aan de Universiteit van Tokyo musicologie gestudeerd en zijn Masters behaald op het gebied van de vroege muziek. Hij bekwaamde zich in het bespelen van de fortepiano bij Kikuko Ogura en Christine Schornsheim en klavecimbel bij Asami Hirosawa. Hij volgde een vervolg opleiding aan het Conservatorium in Amsterdam voor de specialisatie in fortepiano en klavichord onder begeleiding van Richard Egarr en Menno van Delft. Naruhiko won inmiddels verschillende internationale concoursen. Reeds in 2016 ontving hij de Stanley Hoogland Square Piano Award in het toenmalige Geelvinck Fortepiano Concours. En nu dus ook voor ons Fortepiano Concours. De Chopin Award is mede een initiatief van de Chopin Stichting Nederland (lid International Federation of Chopin Societies).

Pleyel fortepiano c. 1842

In zijn Parijse tijd en op Nohant speelde Frédéric Chopin (1810-1849) bij voorkeur op een fortepiano van Pleyel. Het instrument waar Naruhiko in dit recital op speelt is een Pleyel fortepiano uit zijn tijd, geheel gerestaureerd door Edwin Beunk. Voor de International Chopin Competition on Period Pianos in Warschau zal dit najaar ook dit instrument worden ingezet. Een fortepiano vereist een andere speeltechniek dan een moderne concertvleugel. Dit aspect en de specifieke Franse klankkleur van een Pleyel maken dat werken van Chopin gespeeld op een Pleyel uit zijn tijd anders klinken dan u gewend bent in de hedendaagse concertzaal. Kom en oordeel zelf of u deze veel meer sprankelende versie van Chopin’s werk – een veel authentieker geluid – meer waardeert dan de ‘mainstream’ 20e eeuwse interpretatie.

Chopin Recital by Naruhiko Kawaguchi.

Naruhiko Kawaguchi, born in Japan, studied Musicology at the University of Tokyo. He studied fortepiano with Kikuko Ogura and Christine Schornsheim, harpsichord with Asami Hirosawa and modern piano with Asami Hirosawa. Under the guidance of Richard Egarr and Menno van Delft at the Conservatory of Amsterdam Naruhiko Kawaguchi specializes in playing the fortepiano and clavichord.
Naruhiko won several international competitions. In 2016 he received the Stanley Hoogland Square Piano Award.

 

Winner’s Concert

Voor dit Winner’s Concert vragen wij een bescheiden bijdrage. Deze is inclusief de toegang tot het museum. De Winner’s Concerts zijn bedoeld om beginnende professionele fortepianisten – finalisten van ons Geelvinck Fortepiano Concours – podiumervaring met historische piano’s op te laten doen. Wij hopen dat, als het spel u heeft bevallen, u na afloop uw waardering wilt laten blijken in de geopende vioolkist.

 

Sandwich-lunch

Graag attenderen wij u op de mogelijkheid om dit recital te combineren met een sandwichlunch à € 7,50  in de stijlkamers van het museum. U moet zich daarvoor wel van tevoren opgeven (voor on-line tickets, zie hiernaast).

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website