Olga Pashchenko !!

10 augustus 2018 | 20.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Olga Pashchenko – (forte)piano 

Olga Pashchenko speelt een aantrekkelijk recital met werken van Chopin en Liszt op sublieme fortepiano’s uit hun tijd: een Pleyel (1842) en een Conrad Graf (1826). Wees er snel bij: het vorige concert van de ‘rising star’ Olga Pashchenko in ons museum afgelopen maand was totaal uitverkocht.

Olga Pashchenko – passie voor historische piano’s

De jonge, Russische fortepianiste Olga Pashchenko is bezig als een komeet de internationale wereld van de authentieke uitvoering van klassieke en romantische muziek ter veroveren. Enkele jaren geleden won zij als pas beginnende studente van Alexei Lubimov en Richard Egarr de Publieksprijs van ons concours, terecht want vele prijzen volgden. Inmiddels is zij Richard Egarr opgevolgd als hoofddocente fortepiano van het Conservatorium van Amsterdam en is zij veel gevraagd op buitenlandse festivals en concertpodia. Haar optredens onder meer als ‘in residence artist’ tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en bij het Beethovenhaus Bonn maakten indruk. Graag experimenteert zij met muziek op historische klavierinstrumenten. Wij zijn bijzonder verheugd, dat wij haar opnieuw voor een concert in ons museum hebben kunnen verleiden!

Chopin op een Franse Pleyel

Frédéric Chopin componeerde en speelde bij voorkeur op een instrument van de pianobouwer Ignace Pleyel. Deze typisch Franse fortepiano’s met een lichte aanslag en een innovatief mechanisme waardoor ook hele snelle noten haarscherp naast elkaar hoorbaar zijn (in tegenstelling tot de huidige kruisbesnaarde concertvleugel) zijn daarom uiterst geschikt voor zijn werk. U luisterd naar de muziek, zoals deze in Chopin’s tijd in Parijs geklonken moet hebben. Dit moet u meemaken om te ervaren hoe Chopin in werkelijkheid fantastisch klinkt.

Liszt op een Weense Conrad Graf

Olga speelt Franz Liszt (1811-1886) op een fortepiano gebouwd door Conrad Graf (1782-1851) in 1826. Deze vleugels worden door kenners gezien als de top van de Weense pianobouw. De jonge, uit Hongarije afkomstige Liszt was reeds op jonge leeftijd hoogbegaafd en muzikaal autodidact. Hij is, evenals Chopin, een weergaloze muziekvernieuwer. Olga zet beide componisten naast elkaar op de door hen meest gewaardeerde fortepiano’s, die ieder hun eigen klankkleur hebben. Beide instrumenten zijn volledig gerestaureerd door de internationaal vermaarde restaurator Edwin Beunk.

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website