Oriënt Express met Sara Crombach, piano

9 februari 2020 | 17.00 uur | Pianola Museum, Amsterdam

Sara Crombach (1966) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij de Russische pianist Naum Grubert. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij onder anderen het Kodaly Kwartet, Boris Berman, Sergei Dorensky en Maria João Pires. Behalve als soliste is Sara Crombach een veelgevraagd kamermuziekpartner en zij treedt o.a. op met de pianist Bernd Brackman en de cellist Wladislaw Warenberg.

Haar solorepertoire is veelzijdig en omvat, naast werken van de grote klassieke en romantische componisten zoals Bach, Beethoven en Chopin, ook veel werken uit de 20ste eeuw. Zij heeft een voorkeur voor Russische en Sovjet componisten zoals Skrjabin, Sjostakovitsj, Prokofjev, Oestvolskaja en Schnittke. Ook is zij vaak te horen in werk van Turkse (o.a. Fazil Say), Armeense (o.a. Komitas) en Azerbeidzjaanse bodem en in 2010 verscheen de cd “Black Garden” met Azerbeidzjaanse muziek van Fikret Emirov en Niyazi. Samen met Wladislaw Warenberg nam zij de cd “De Romantische Cello” (Brilliant Classics) op met werken van Gershwin, Schumann, Rachmaninov en anderen

Sara Crombach is veelvuldig in de pers geroemd om haar buitengewone zeggingskracht en haar vermogen om het publiek te verrassen, onthutsen en ontroeren. Haar programma’s zijn meestal een kruisbestuiving van muziek, poëzie en andere kunstvormen en als zodanig zonder meer uniek. Als musicus had Sara Crombach altijd een grote belangstelling voor Rusland en de Sovjet-Unie. Zij voelde aan den lijve de kracht van de unieke muzikale taal die was ontstaan binnen de context van een totalitair regime.

Door nieuwsgierigheid en de wens tot een dieper begrip gedreven, besloot zij om aan de Universiteit van Amsterdam Russische taal- en letterkunde en Oost-Europese Studies te studeren.

Sinds 2009 is Sara Crombach verbonden als docent Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek is gewijd aan de erfenis van de Sovjet-Unie en de zoektocht naar een nationale identiteit in Azerbeidzjan. Op 18 oktober 2019 promoveerde zij aan die universiteit op haar proefschrift “Ziia Buniiatov and the Invention of an Azerbaijani Past”.

U luistert naar werken van Fazıl Say (1970), Aram Khachaturian, Arno Babajanian,                  Taras Yashchenko, Leos Janacek, Fikrət Əmirov, Komitas Vardapet en Fazıl Say.

Bekijk concertprogramma >



Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam