‘POEMS / CHEKAMEHA’ – composities van Hamid Tabatabaei: fluit, zang & piano

9 februari 2020 | 16.45 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam
UITGESTELD WEGENS STORMVERWACHTING
Onlangs is de CD ‘POEMS / CHEKAMEHA’ uitgekomen, feestelijk gepresenteerd op 17 november 2019 in de Uilenburger Sjoel.
Vandaag wordt POEMS nogmaals uitgevoerd in het Luther  Museum.
POEMS’ –  piano, viool en zang, met eigen composities van pianist / componist Hamid Tabatabaei, vrij naar de gedichten van Langston Hughes, Sohräb Sepehri & E.E. Cummings, in het Engels en in het Perzisch.

Programma:

Componist/pianist Hamid Tabatabaei brengt met het ensemble een reprise van de feestelijke première van zijn nieuwste Kamermuziek compositie POEMS. De liederencyclus is gebaseerd op een selectie van bijzondere gedichten met universele thema’s van een drietal dichters uit de VS en Iran. Muziek en poëzie verbinden daarbij werelden. In de compositie van Tabatabaei worden gedichten en muziek één.

Bij aanvang wordt een aantal korte gedichten voorgedragen in de oorspronkelijke taal (vertaling in het Nederlands in het programmaboekje)

Poëzie / POEMS / CHEKAMEHA

Hamid ontdekte overeenkomsten in het werk van drie van zijn geliefde modernistische dichters; de Afro-Amerikaanse schrijver Langston Hughes (1902-1967), bekend om zijn gedichten voor emancipatie van de zwarte gemeenschap, de Amerikaan E.E. Cummings (1894-1962) met zijn radicaal experimenteel poëtische vorm, spelling en punctuatie, en de Iraniër Sohrab Sepehri (1928-1980), een van de belangrijkste pioniers van de modernistische poëziestroming van Iran (en de dichter van Hamid’s jeugd).

De drie dichters delen een kosmopolitische blik op het leven. Ze schrijven over dromen, het onbereikbare/onvermijdelijke én de troostende natuur. De gedichten zijn eenvoudig en toegankelijk, direct en raak. Soms melancholisch, dan weer pijnlijk nuchter.

CD met Tekstboekje

In de pauze kan de CD worden aangeschaft voor 15 euro (kontant svp)
Het begeleidend tekstboekje is voorzien van de Nederlandse vertaling van de Engelse en Perzische gedichten.

Uitvoerenden:

Esther Floor – zang
Babak Amiri – zang
Barbara Langendijk – fluit
Hamid Tabatabaei – piano
POEMS is mede tot stand gekomen met steun van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst


Locatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

The Geelvinck Salon has found a new home in the building, which since June 2019, houses the Luther Museum, also known as the Wittenberg. This name is a reference to the city where Luther once made his theses known. The building, which dates from 1772, is located in the Plantagebuurt between Weesperstraat and Roetersstraat on the corner where Nieuwe Kerkstraat and Nieuwe Keizersgracht meet. The address of the Luther Museum and the church hall is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam