Sabine Wüthrich – sopraan & Daniël Kramer – piano: Schumann’s ‘Dichterliebe’ en andere lievelingsstukken

14 april 2019 | 16.45 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam

Hartendieven: Lievelingsstukken van het Duo Wüthrich-Kramer in hun Jubileumjaar: Schubert, Fauré en Debussy, maar bovenal Schumann’s Dichterliebe

Dichterliebe is Schumann’s bekendste liederencyclus, gecomponeerd in 1840 en uitgegeven in 1844 in Leipzig.
Dichterliebe bestaat uit 16 liederen, op tekst van Heinrich Heine, die ze schreef in 1822-1823, als deel van zijn Lyrisches Intermezzo.

 

Sabine Wüthrich – sopraan

De Zwitserse sopraan Sabine Wüthrich studeerde eerst aan de Hochschule für Musik in Bern bij Elisabeth Glauser. Daarna vervolgde zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Margreet Honig waar zij in 2004 succesvol haar Masterdiploma uitgereikt kreeg.

Sabine Wüthrich won verscheidene prijzen waaronder in 2008 de 1e prijs aan het Concorso Internazionale di Canto Solistico Seghizzi in Gorizia en in 2007 de 1e prijs op de Nederlandse Vocalistenpresentatie (voormalig Erna Spoorenberg concours).

Tijdens haar studie ontving Sabine drie keer achter elkaar de prestigieuze studiebeurs van de Zwitserse Kiefer Hablitzel Stichting.

Als solist heeft Sabine gewerkt met dirigenten als Paul McCreesh, Daniel Klajner, Lucas Vis, Henrik Schaefer, Etienne Siebens, Frédéric Desenclos, Otto Tausk en Reinbert de Leeuw en trad zij op met onder andere het Berner Sinfonie Orchester, Holland Symfonia, het Doelen Ensemble, het Ensemble Nieuwe Muziek en met het National Jeugd Orkest.

Zij was te gast op het Norwich & Norfolk Festival, het Tallinn Autumn Festival for Contempory Music, de Thuner Schlosskonzerte, de Cambridge Early Music Series, het Stratford-upon-Avon-Festival en het Festival de Musique de Sully et du Loiret.

Sabine is een gepassioneerd lied- en kamermuziekzangeres. Met klarinettiste Céleste Zewald en pianist Daniël Kramer vormt zij het Trio Amare.

Prominente componisten Daan Manneke, Willem Wander van Nieuwkerk en Jan van de Putte hebben werk aan haar opgedragen en zij had de grote eer om meerdere keren met de beroemde componiste Sofia Gubaidulina te werken en veel van haar kamermuziek uit te voeren. In augustus 2011 heeft Sabine in het bijzijn van componiste Kaija Saariaho een solo-stuk met electronica en kamermuziek van deze Finse componiste uitgevoerd.

www.sabinewuthrich.com

 

Daniël Kramer – piano

Daniël Kramer geniet bekendheid als een veelzijdig en bevlogen pianist en is veelvuldig te horen op binnen- en buitenlandse podia.
Zijn liefde voor muziek werd al op de muziekschool aangewakkerd door Kees Stikkers, inspirerend docent en groot kenner van de muziek van Bach.  Van grote invloed zijn de lessen bij Ton Hartsuiker geweest, die hij op jonge leeftijd mocht ontvangen. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent Håkon AustbØ, die hem inwijdde in de geheimen van de pianistische verfijning en bezield musiceren.

Verder hebben ontmoetingen met bv. Rudolf Jansen, Willem Brons, Murray Perahia en Claude Helffer (lessen in Parijs 1998-2003) hem gevormd.

Als kamermusicus heeft hij het voorrecht samen te werken met inspirerende collega’s van naam, zoals Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Harriet Krijgh, Nobuko Imai en Charles Neidich. Ook mocht hij soleren met o.a. Het Residentie orkest, de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Peter Eötvös, Insomnio, het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers en het njo o.l.v. Reinbert de Leeuw.

Daniel was talloze malen te horen op radio en tv, o.a. in DWDD, Tijd voor Max, Vrije geluiden en de Tiende van Tijl.

Daniel is ook werkzaam als repetitor. In die hoedanigheid werkte hij o.a. met Nikolaus Harnoncourt, Anne Sofie von Otter, Joseph Calleja, Riccardo Chailly, Antonio Pappano en Daniele Gatti.

Zijn kwaliteiten bleven ook tijdens wedstrijden niet onopgemerkt. Zo viel hij in de prijzen op het Prinses Christina Concours ’94 (nationale 1e prijs), het concorso Seghizzi ’08 (eerste prijs als duo met sopraan Sabine Wüthrich) en het concours Olivier Messiaen in Parijs ’07.

www.danielkramer.nl

 

2019: Jubileumjaar Wüthrich-Kramer: 

De ontmoeting van Sabine en Daniël in september 1999 – op de eerste studiedag in Nederland van Sabine – zou nog lang gevolgen hebben!
Sindsdien musiceren en leven de twee samen in Amsterdam. Sinds vijf jaar zijn zij trotse ouders van zoontje Rasmus.

Sabine en Daniël begonnen hun studie liedinterpretatie bij Udo Reinemann aan het Conservatorium van Amsterdam. In masterclasses werkten zij verder aan hun samenspel met o.a. zu Rudolf Jansen, Edith Wiens, Graham Johnson und Hartmut Höll.

In 2008 werden zij gelaureerd met de 1e prijs aan het internationale Concorso Seghizzi in het italiaanse Gorizia.

In het voorjaar 2013 heeft het duo concerten en een masterclass lied gegeven aan de Universiteit van Bangor in Wales. 2016 gaven zij aan de Hoogeschool voor kunsten in Nottingham de premiere van een aan hun opgedragen liederencyclus van de bekende Amerikaanse componiste Elizabeth Kelly.

 

Programma

  • Franz Schubert
  • Gabriel Fauré
  • Claude Debussy
  • Robert Schumann: Dichterliebe (vooledige cyclus)
Volledige progamma: klik hieronder op Programma
Bekijk concertprogramma >



Locatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

The Geelvinck Salon has found a new home in the building, which since June 2019, houses the Luther Museum, also known as the Wittenberg. This name is a reference to the city where Luther once made his theses known. The building, which dates from 1772, is located in the Plantagebuurt between Weesperstraat and Roetersstraat on the corner where Nieuwe Kerkstraat and Nieuwe Keizersgracht meet. The address of the Luther Museum and the church hall is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam