Schubert & Shaffy : Prelude op het Geelvinck Fortepiano Festival

9 oktober 2014 | 20.15 uur | Museum Geelvinck Hinlopen Huis,
Onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival

“Het is alsof ik uw ogen heb, het is alsof ik uw handen heb. Het is alsof ik u ben.”

Franz Schubert (1797-1828) – Ramses Shaffy (1933-2009). Componist en zanger, opgegroeid in een andere wereld en tijd, maar met verrassende gelijkenissen.

Twee iconen uit de muziekgeschiedenis komen bij zanger Daniël Vecht samen. Met warme, volle stem en bijgestaan door Jeroen Sarphati op piano, neemt Vecht je mee in de wereld van Schubert en Shaffy. Twee romantische en rebelse karakters èn beiden spil van een groep jonge kunstenaars, die in een woelige tijd nieuwe wegen in sloegen.

Vecht kruipt in de huid van Shaffy en Sarphati in die van Schubert in een voorstelling die de grens opzoekt tussen concert en theater, tussen klassiek en pop, tussen discipline en verlangen. In een hoopvol concertprogramma laten ze zien dat de jong gestorven componist en de Amsterdamse zanger verwante zielen zijn: door hun muziek wisten ze persoonlijk lijden en verdriet te overstijgen.

Himmelhoch jauchzend, maar ook intiem en klein komen hun muziek en talent in een nieuw licht te staan.

 

Challen vleugel 1930 – Böhm fortepiano vleugel 1830

Jeroen speelt op de Challen (ca. 1930) vleugel, eens in het persoonlijk bezit van Ramses en door Hans Kramer weer bespeelbaar gemaakt. Daarnaast laat hij de Schubert Sonates horen op de Böhm fortepiano vleugel (Wenen,1820), die Schubert wellicht nog net heeft kunnen bespelen, vóór zijn vroegtijdige dood in Wenen in 1828.

 

‘Ramses Shaffy – de Tentoonstelling’

Op 1 juni 2014 sloot ‘Ramses Shaffy – de Tentoonstelling’ in Bijzondere Collecties van de UvA, met een prominente plaats (foto) voor de legendarische, enorme vleugel, waar Ramses op speelde op latere leeftijd, afkomstig uit zijn huis op de Herengracht. Shaffy’s archief wordt sinds 2012 door Bijzondere Collecties beheerd; de vleugel stond opgeslagen. In plaats van opnieuw het depot in, zal dit instrument, een Callen ca. 1930, een voorlopig nieuw onderkomen krijgen op het Geelvinck podium.

lees meer

 

Daniël Vecht – bariton
Daniël Vecht (1979) is klassiek zanger met een achtergrond in de pop en kleinkunst. Van jongs af aan is zijn leven nauw verbonden met muziek en taal. Vanaf zijn vijfde speelt hij viool en hij soleerde op elfjarige leeftijd bij het Haags Jeugdorkest. Vecht studeerde Jazz en Pop zang aan het conservatorium van Newcastle-upon-Tyne, U.K. Naast zijn studie Nederlands in Amsterdam vormde hij een muzikaal duo met Roemer van der Steeg: Kleine Krokodil, regie Eva Bauknecht. Het duo trad een aantal jaar op in kleine en middelgrote theaters en won in 2002 het Amsterdams Studenten Cabaret Festival.

Vecht studeerde daarnaast klassieke zang bij Joost Schouten, Maarten Koningsberger en Luciënne Bouwman in Amsterdam en vervolgde zijn muzikale vorming bij Frans Fiselier en Meinard Kraak. Hij volgde meerdere masterclasses: onder andere bij Peter Kooij, specifiek voor het Bach-repertoire en acteerlessen bij Helmert Woudenberg. Momenteel wordt hij gecoacht door tenor Marcel Reijans.

Als solist is Daniël Vecht regelmatig te horen in de Passionen en cantates van Bach. Hij soleerde in oratoria van onder andere Fauré, Haydn, en Mozart o.l.v dirigenten als Gijs Leenaars en Jos Vermunt. Als koorzanger verleende hij medewerking aan verscheidene ensembles, waaronder Bachkoor Holland en Het Laurens Collegium Rotterdam.

Met zijn vaste begeleider Jaap Kooi treedt Vecht regelmatig op in liederenrecitals. Daarnaast zingt hij als vaste solist in voorstellingen van de jonge hedendaagse componist Merlijn Twaalfhoven.

lees meer

Jeroen Sarphati – pianist

Jeroen Sarphati studeerde piano bij Jan Wijn en liedbegeleiding bij Rudolf Jansen aan het Amsterdams Conservatorium. Hij volgde masterclasses van zangers als Barbara Bonney en Robert Holl en van liedbegeleiders als Hartmut Höll en Irwin Gage. Hij was winnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1997 met Valerie Guillorit en in 2001 met Mattijs van de Woerd. Jeroen Sarphati gaf recitals in belangrijke zalen als de Beurs van Berlage, de Brusselse Muntschouwburg en de Hermitage te St. Petersburg. Jeroen is veelgevraagd pianist, begeleider bij vocalisten en festivalpianist.

 Locatie