’t Jagthuis: Pianoforteweekend: Vier Componisten in Kwartet: Domenica Consort

10 oktober 2015 | 20.15 uur | t Jagthuis, Nederhorst den Berg
Musicus/ensemble: Domenica Consort 

Dit tweede concert in het pianoƒorteweekend wordt gespeeld door het Domenica Consort:
Christina Scott Edelen – pianoforte
Antonin Rous – viool
Suzan Rous – altviool
Irene van den Heuvel – cello

Composities van vier componisten die ooit samen speelden als kwartet:

Johann Baptist Vanhal – Pianokwartet in Es op. 40/1
Karl Ditters von Dittersdorf – Divertimento voor strijktrio
Joseph Haydn – Pianotrio naar Die Sieben Worte Jesu Christi (Hob XX/1)
Wolfgang Amadeus Mozart – Pianokwartet in g KV 478

 

Musici Domenica Consort

Christina Scott Edelen is bekend als een veelzijdige claveciniste, fortepianiste en organiste. In de Verenigde Staten en Europa heeft zij opgetreden als solist en in tal van ensembles en festivals, waaronder Opera Atelier, Santa Fe Chamber Music Festival, en de Berkeley, San Antonio, en Bloomington Oude Muziek Festivals. Ze studeerde aan de Indiana University Early Music Institute en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en was finalist op het Bodky International Competition. Christina Edelen is een veelgevraagd lerares en docent, en is aan de faculteiten van de Baylor Universiteit en de Universiteit van Houston gebonden. Ze is gepromoveerd in de 17e eeuwse Engelse Filosofie, en publiceerde artikelen in zowel de VS als Zweden. Christina Edelen is orgelspeelster en koordirigent in de Anglicaanse Kerk in Den Haag.

Antonin Rous – viool, is eerste violist bij het Koninklijke Concertgebouworkest in Amsterdam.
Hij won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí.
Genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel bij Prof. Poulet
en later barokviool bij Sigiswald Kuikens. Van ‘69 tot ‘71 was hij tweede concertmeester van het staatskamerorkest
Pardubice. Speelt sinds ’76 als eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam.
Was jarenlang primarius van Amsterdamse strijkkwartet en Florestan ensemble, die speelde klassieke en romantische kamermuziek op historische instrumenten. Met het Tsjechisch baroktrio heeft hij in Praag 2 cd’s opgenomen met sonates van Franz Benda met originele variaties en versieringen van de componist.

Suzan Rous – altviool
Suzan begon met vioollessen bij haar vader, Tony Rous, en studeerde altviool bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met het Prinsekwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en gaf zij concerten in Nederland en het buitenland. Naast haar kamermuziekactiviteiten remplaceert Suzan regelmatig bij Nederlandse Symfonieorkesten en het Combattimento Consort Amsterdam. Sinds 2006 maakt Suzan deel uit van het orkest van het Nationaal Theater in Praag.

Irene van den Heuvel – cello
Op 9-jarige leeftijd begon Irene met cellospelen. Van 1984-1991 studeerde zij aan de conservatoria van Utrecht, Leeuwarden en Wenen. Bij L. Benjamins, E. Arizcuren, J. Prchal en Frau Prof. A. May. Daarna combineerde ze het remplaceren in Nederlandse orkesten met lesgeven.
Diverse orkest- en theaterproducties brachten haar in zalen en op bijzondere locaties. Op dit moment bestaan haar werkzaamheden uit het lesgeven en spelen in verschillende (kamermuziek) ensembles.Locatie