De rollen omgedraaid: Fortepiano met vioolbegeleiding met Laura Fernandéz, fortepiano en Ajay Ranganathan, viool.

22 oktober 2016 | 20.00 uur | Dat Bolwerck, Zutphen

Laura Fernandéz Granero (Spanje) – Zahler fortepiano (c. 1805)
Ajay Ranganathan (Frankrijk) – viool

Sonates voor fortepiano met viool begeleiding. In tegenstelling tot wat wij nu gewend zijn was dit in de tweede helft van de 18de eeuw heel gangbaar en populair. De violist begeleidde de pianist, vaak gewoon improviserend en flexibel heen en weer bewegend van tegenmelodie naar ritmische begeleiding.

Laura en Ajay willen deze praktijk laten horen en spelen werken van drie verschillende componisten, Rust, Dussek en Mozart. Goethe kende deze drie componisten en bewonderde hen zeer.

Geïnspireerd op de slotscène uit Goethe’s Faust componeerde César Viana speciaal voor Laura en Ajay het werk “Ist gerettet!”.

 

Programma:

Jan Ladislav Dussek (1760-1812)
Sonate in Bes groot, Op.5, No.2 (ca. 1785)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Sonate in G groot, KV 379/373a (1781)

César Viana (b. 1963)
Ist gerettet!“ (Wereld premiere)

Friedrich Wilhelm Rust (1739-1796)
Sonate No. 4 in F groot (ca.1780)

 

De fortepiano is gebouwd door Johann Zahler in Brünn (het huidige Brno, Tsjechië, toen het Oostenrijkse Keizerrijk) rond 1805 en heeft nog een laat 18e eeuws Weens mechaniek met kniehevels. Daarmee is deze volledig houten fortepiano (klavierbreedte FF-c4) bijzonder geschikt voor het spelen van laat-18e eeuwse composities. Het instrument, een bruikleen van de restaurator Gijs Wilderom, is gestemd op 430 Hz.

 

Breng de Mesenliches Fortepiano weer tot leven!

Kijk op www.voordekunst.nl/fortepiano hoe u kunt meehelpen deze zeldzame historische piano weer bespeelbaar te maken, zodat u straks ook kunt genieten van de prachtige klanken van deze Mesenliches Fortegrand uit 1820!

 Locatie

Dat Bolwerck

Dat Bolwerck is een kunstcentrum in een historisch gebouw gelegen in het hart van Zutphen. Er worden binnen en buiten verschillende hedendaagse kunstvormen en klassieke muziek (o.a. van de Cello Academie) gepresenteerd. Verder zijn er lezingen, filosofie bijeenkomsten, workshops en inspiratiesessies. Het gebouw, de locatie en de tuin hebben een verstild karakter waardoor je in de combinatie met de kunsten, concerten en lezingen haast vanzelf een breuk met het alledaagse maakt en ruimte creëert voor nieuwe gedachten.

Lees verder
Zaadmarkt 112
7201 DE Zutphen
+31620437979

Bezoek website