Ekaterina Levental: mezzo-sopraan en harpiste

Deel dit bericht:

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een der republieken van de voormalige Sovjet Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het Master Diploma met onderscheiding. Haar docenten waren o.a. Barbara Pearson, Maria Acda, Diane Forlano, Meinard Kraak en Rita Dams (zang) en Germaine Lorenzini, Godelieve Schrama, Catherine Michel en Alex Bonnet (harp). Ze volgde Masterclasses en workshops bij onder andere Nelly Miricioiu, Charlotte Margiono, Christoph Prégardien en Jard van Nes.

Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze een succesvol duo genaamd duo Bilitis. Duo Bilitis heeft sinds de oprichting in 2004 naam gemaakt door de bijzondere bezetting, boeiende en spraakmakende programma’s en intense samenspel. De combinatie van twee harpen en zang waarborgt een grote afwisseling. Hun repertoire wordt gevormd door de originele composities en eigen arrangementen uit alle stijlperiodes.

Hedendaagse componisten zoals Jeff Hamburg, Chiel Meijering, Gerard Beljon, Boudewijn Tarenskeen, Lowell Dijkstra, Daan Manneke, Oene van Geel, Huba de Graaff en Gijs Dijk hebben voor dit duo werken geschreven en gewijd. Het duo is de winnaar van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2008, de 5de Editie van het Uitmarkt Kamermuziekconcours Amsterdam en de finalist van de The 15th International Jewish Music Festival/Competition Amsterdam 2010. Duo Bilitis bracht in 2008 haar debuut CD ‘Le Jardin Féerique’ uit op het label “Brilliant Classics” met de muziek van Debussy, Franck, Ravel en Fauré. In 2011 brengen ze bij dezelfde label hun tweede CD ‘L’Heure Espagnole’ met de werken van Granados, Ravel, de Falla en Montsalvatge.

Ekaterina bespeelt Salvi harp die haar ter beschikking werd gesteld door Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds dankzij een gift van de Stichting Levi Lassen.

 

In de Geelvinck Salon van 2 februari 2014 zal Ekaterina Levental in het programma ‘Le Secret’, samen met violist Dimitry Ivanov en Rixt van der Kooij op piano, liederen van Fauré en, door Rixt van der Kooij op muziek gezette, gedichten van  Apollinaire en Anna Achmatova uitvoeren.