Ad van Sleuwen – tafelpiano

Ad van Sleuwen studeerde aan het Brabants Conservatorium piano bij Gérard van Blerk, Hoofdvak Theorie der Muziek bij Jan van Dijk en orgel bij Hub. Houët. Verdere verdieping vond hij bij Luigi Tagliavini, Ewald Kooiman en Ton Koopman.
Ad van Sleuwen was tot 2015 hoofdleraar Orgel, Muziekgeschiedenis, Uitvoeringspraktijk en Theoretische Vakken aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Met orgeldeskundige Frans Jespers publiceerde hij o.a. over de orgelmakers van Hirtum uit Hilvarenbeek en Vollebregt uit ‘s-Hertogenbosch. De klank van diverse historische orgels legde hij vast op een twintigtal cd’s. In 2007 kwam een cd uit met Ad van Sleuwen (pianoforte) en Marina Eckhardt (mandoline), geheel toegespitst op het Wenen van rond 1800. Samen met traversospeler Martien van Woerkum maakte hij een Telemann-cd. In 2017 verscheen een integrale uitvoering op cd van het “Premier Livre d’Orgue”van Jaques Boyvin op het van Hirtum-orgel in Hilvarenbeek. Begin 2018 verscheen een cd waarop hij de tafelpiano van Koning Willem II uit 1833 bespeelt met werken van onder andere Wilms en van Bree. Als componist heeft Ad van Sleuwen diverse liturgische werken op zijn naam staan.

Hij gaf concerten in veel Europese landen, Rusland en Zuid-Afrika. Met de Russische pianiste Jelena Bazova vormt Ad van Sleuwen een pianoduo. Omdat hij diverse historische vleugels bezit wordt door hen vooral literatuur uit die periode gespeeld. Het duo gaf concerten in Nederland, Duitsland en Rusland. In 2010 ontving Ad van Sleuwen een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor het Brabantse orgellandschap. In 2015 werd hij benoemd tot honorair stadsorganist van Hilvarenbeek waar hij sinds 1970 vaste bespeler is van het van Hirtum-orgel in de Petruskerk. Als adviseur is hij betrokken bij de Brabantse Orgelfederatie.

Op 2 juni 2018 reikte de Franse Société Académique d’Education et d’Encouragement Arts-Lettres te Parijs hem een hoge onderscheiding uit. Hij ontving de Médaille de Vermeil (de vergulde medaille) voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur.